Αγροτική Οικονομία

Χαμηλότοκα δάνεια για αγρότες από την Πειραιώς

   800ate

   Η τράπεζα χρηματοδοτεί το Ταμείο Αγροτικής Επιχειρηματικότητας

    Χαμηλότοκα δάνεια σε αγρότες με επιτόκιο λίγο πάνω από 4% θα παρέχει το νέο Ταμείο Αγροτικής Επιχειρηματικότητας, που θα χρηματοδοτηθεί τελικά με κεφάλαια της Τράπεζας Πειραιώς. Την περασμένη εβδομάδα εγκρίθηκε το αποτέλεσμα του διαγωνισμού που είχε προκηρύξει το Εθνικό Ταμείο Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης (ΕΤΕΑΝ), σύμφωνα με τον οποίο η προσφορά της Τράπεζας Πειραιώς κρίθηκε ως η καλύτερη μεταξύ των 5 φιναλίστ τραπεζών.
..
   Στόχος του νέου Ταμείου, που φιλοδοξεί να τεθεί σε λειτουργία μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου, είναι μέσω ενός «κουμπαρά» 253 εκατ. ευρώ να παράσχει χαμηλότοκα δάνεια και εγγυητικές επιστολές στους χιλιάδες παραγωγούς και τις μεταποιητικές επιχειρήσεις που θα επενδύσουν στην ύπαιθρο μέσω των δράσεων του κοινοτικού προγράμματος του υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης («Αλέξανδρος Μπαλταντζής»).
..
   Στον σχετικό διαγωνισμό οι ενδιαφερόμενες τράπεζες είχαν κληθεί να δώσουν η καθεμία τη δική της προσφορά, δηλαδή τόσο το επιτόκιο που μπορούν να προσφέρουν όσο και αν είναι σε θέση να καλύψουν το σύνολο της απαιτούμενης ιδιωτικής συμμετοχής (είχε οριστεί στα 138 εκατ. ευρώ) προκειμένου να γίνουν συνεπενδυτές στο Ταμείο Αγροτικής Επιχειρηματικότητας. Τα υπόλοιπα 115 εκατ. ευρώ θα προέλθουν από το κοινοτικό πρόγραμμα του υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης 2007-2013 και το επιτόκιο είναι μηδενικό.
..
   Η Τράπεζα Πειραιώς ικανοποίησε και τους δύο όρους του διαγωνισμού, καλύπτοντας αφενός το σύνολο του ποσού που είχε ζητηθεί, αφετέρου προσφέροντας επιτόκιο 6,95% (συν Euribor 3 μηνών συν την εισφορά 0,60% του Ν. 128/1975).
..
   Επομένως, το τελικό επιτόκιο για τον «κουμπαρά» των 253 εκατ. ευρώ διαμορφώνεται σε λίγο πάνω από 4%, όταν σήμερα στην τραπεζική αγορά τα αντίστοιχα επιτόκια ξεκινούν από 8%.xrimata2
..
   Μέσω του νέου Ταμείου θα χρηματοδοτηθεί το σύνολο των επενδύσεων που υπολογίζεται να πραγματοποιηθούν από κοινοτικά προγράμματα, δηλαδή οι 6.500-7.000 μικρές επενδύσεις στον αγροτικό τομέα («σχέδια βελτίωσης»), οι 330 στη μεταποίηση αγροτικών προϊόντων και επενδύσεις σε αγροτουριστικά καταλύματα. Στόχος είναι να επιλυθεί το βασικό πρόβλημα των περισσότερων αγροτών, δηλαδή το να εξασφαλίσουν μέσω δανείου το 30% του συνολικού προϋπολογισμού της αγροτικής τους επένδυσης, όπως ακριβώς απαιτούν οι όροι των κοινοτικών προγραμμάτων του υπουργείου.
..
πηγή : ΤΑ ΝΕΑ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s