Σχεδόν 1 στους 3 αγρότες κόβεται για τη νέα 5ετία
Πολλοί οι απορριπτόμενοι στη νιτρορύπανση
* Ενώ γρίφος παραμένει εάν θα γίνουν β΄θμιες ενστάσεις
..Στην ιστοσελίδα του ΟΠΕΚΕΠΕ αναρτήθηκαν, μετά από υπέρμετρη καθυστέρηση, τα αποτελέσματα των αγροτών που είχαν κάνει αίτηση ένταξης για την γεωργοπεριβαλλοντική δράση της μείωση της νιτρορύπανσης ώστε να δουν τα αποτελέσματα των αξιολογήσεων, τόσο για την παράταση της δράσης όσο και για την νέα πενταετία. Στην διαδικτυακή πλατφόρμα του ΟΠΕΚΕΠΕ, μέχρι αυτή την στιγμή έχουν συμπεριληφθεί ονόματα δικαιούχων (τελική κατάταξη) από τις εξής Περιφερειακές Ενότητες: Καρδίτσας, Κιλκίς, Λάρισας, Τρικάλων, Μαγνησίας, Φθιώτιδας. Ηλεία, Ημαθία, Κιλκίς, Πέλλας.
..Οι ενδιαφερόμενοι, μπορούν να μπαίνουν στην ηλεκτρονική διεύθυνση του ΟΠΕΚΕΠΕ: (http://www.opekepe.gr/agroperivallontika.asp) και βάζοντας τον ΑΦΜ, τον ΑΜΚΑ, και τα 4 τελευταία ψηφία του αριθμού ταυτότητας, θα μπορούν να δουν αν η αίτησή τους έγινε δεκτή ή απορρίφθηκε.
.. Για να πάρουμε μια γεύση από τα αποτέλεσμα του προγράμματος, να αναφέρουμε αίτηση ένταξης για νέα 5ετία έκαναν περίπου 1620 αγρότες στο νομό Λάρισας και 1120 στο νομό Καρδίτσας, ενώ για παράταση του προγράμματος αντίστοιχα, αίτηση έκαναν περίπου 750 αγρότες για κάθε νομό. Σύμφωνα με αποκλειστικό ρεπορτάζ της «Α.ε» στους 3 πιο αγροτικούς νομούς της Θεσσαλίας που έγιναν και οι περισσότερες αιτήσεις έχουμε τα παρακάτω αποτελέσματα:
Νομός Καρδίτσας:
92% για νέα 5ετία εγκρίνονται και 8% απορρίπτονται
93% για παράταση 2ετίας και 7% απορρίπτονται
Νομός Λάρισας:
72% για νέα 5ετία εγκρίνονται και 28% απορρίπτονται
75% για παράταση 2ετίας και 15% απορρίπτονται
Νομός Μαγνησίας:
65% για νέα 5ετία εγκρίνονται και 35% απορρίπτονται
85% για παράταση 2ετίας και 15% απορρίπτονται
Όπως αναφέραμε στην αρχή, τα αποτελέσματα ανακοινώνονται δυστυχώς 2 χρόνια μετά την καθυστερημένη προκήρυξη (Οκτώβριος 2011) των γεωργοπεριβαλλοντικών μέτρων και αφού έγιναν όλοι οι ενδιαφερόμενοι, αποδέκτες απαράδεκτων και δεσμευτικών εγκυκλίων ή email διαφόρων από τα κεντρικά του ΟΠΕΚΕΠΕ ή του ΥΠΑΑΤ, είχαν σαν αποτέλεσμα την δυσλειτουργία και τον έντονο εκνευρισμό για την δράση «προστασία των ευαίσθητων στα νιτρικά περιοχών» και γενικότερα των γεωργοπεριβαλλοντικών προγραμμάτων. Εισήχθησαν παράμετροι, προϋποθέσεις και περιορισμοί που δεν μπορούσαν και δεν μπορούν να εφαρμοστούν από το σύνολο των παραγωγών-αγροτών.
..Για την ιστορία να αναφέρουμε το πιο ενδεικτικό: Ο επιπλέον γεωχωρικός έλεγχος (ο λεγόμενος και «χωροταξικός») των αγροτεμαχίων που διενεργήθηκε και εισήχθη με την προαναφερθείσα εγκύκλιο σύμφωνα με τον οποίο έπρεπε «τα αιτούμενα προς ένταξη αγροτεμάχια νέας πενταετίας τα πρέπει να ταυτίζονται χωρικά με τα αντίστοιχα δηλωθέντα αγροτεμάχια του έτους αναφοράς καθώς και της παράτασης πρέπει να ταυτίζονται χωρικά με αυτά στα οποία εφαρμόστηκε το αντίστοιχο παλαιό πρόγραμμα και ενισχύθηκαν για το έτος, σε ποσοστό τουλάχιστον 80%», καθώς οι παραπάνω περιορισμοί δεν αναφέρονται στην περσινή ΚΥΑ και καθιστούν δυσκολότερη την εφαρμογή της δράσης. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα αυθαίρετη μείωση των χωραφιών των περισσοτέρων αγροτών
Εμείς, ως εφημερίδα, να επισημάνουμε τις παρακάτω παραμέτρους:
– Να υπενθυμίσουμε ότι είναι άγνωστος ο αριθμός αγροτών που αποσύρθηκαν από το πρόγραμμα.
– Το τέλος της παράτασης πλησιάζει και ακόμα δεν έχουν υπογραφεί οι συμβάσεις όταν προβλέπονταν κονδύλια και φτάνουν για όλους τους αγρότες με δικαίωμα παράτασης.
– Εξετάζεται το ενδεχόμενο από την κεντρική υπηρεσία του ΥΠΑΑΤ να δοθεί η δυνατότητα δευτεροβάθμιων ενστάσεων, οι λεγόμενες και αιτήσεις θεραπείας στους αγρότες που αδικήθηκαν. Ακόμα και αν δεν προβλέπεται μπορεί το Υπουργείο να το επιτρέψει καθώς παραμένουν μεγάλες αδικίες και μεγάλος ο αριθμός απορριπτόμενων.
Γενικότερα η στάση του ΥΠΑΑΤ στην εφαρμογή του προγράμματος μόνο ως αρνητική μπορεί να χαρακτηριστεί, καθώς η όλη ταλαιπωρία των παραγωγών, με την περίεργη συμπεριφορά του ΥΠΑΑΤ πιστοποιεί και το γεγονός ότι οι δικαιούχοι αγρότες της παράτασης αντί να περάσουν-εγκριθούν κατευθείαν, αντ’ αυτού υποβλήθηκαν σε 2τή ταλαιπωρία και μάλιστα υπάρχουν και …απορριπτόμενοι!
Η εφημερίδα προσπάθησε να επικοινωνήσει με τον Γ.Γ. του ΥΠΑΑΤ κ. Μόσχο Κορασίδη, αλλά μέχρι τη στιγμή που γράφονταν αυτές οι γραμμές, δεν σήκωνε τα τηλέφωνα. Καλά θα κάνει να αλλάξει στάση το ΥΠΑΑΤ για την εφαρμογή του γεωργοπεριβαλλοντικού προγράμματος της Νιτρορύπανσης και εάν δεν φτάνουν οι αρχικές πιστώσεις στο εν λόγω πρόγραμμα των 50 εκ ευρώ, ας μεταφερθούν χρήματα.
Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Τσαυτάρη και ο Αναπλήρωτης Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Χαρακόπουλος, προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος αποτυχίας σωστής εφαρμογής των γεωργοπεριβαλλοντικών προγραμμάτων και ειδικότερα της Νιτρορύπανσης καθώς και της απώλειας κοινοτικών χρημάτων, ας ασχοληθούν σοβαρά έστω στο +5.
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΝΤΙΠΕΡΕΦΕΡΕΙΑΣ ΛΑΡΙΣΑΣ
Στο μεταξύ στην κατάρτιση των τελικών πινάκων με τους δικαιούχους και τους απορριπτέους για τη νιτρορύπανση (Δράση 2.1) προχώρησε ΔΑΟΚ Λάρισας σύμφωνα με ανακοίνωσή της Περιφερειακής Ενότητας. Ήδη οι τελικές καταστάσεις των 1.791 δικαιούχων (αλλά και των απορριπτέων) για τη Νιτρορύπανση, έχουν αναρτηθεί στη ΔΑΟΚ, ενώ ταυτόχρονα έχουν αποσταλεί και στους οικείους δήμους, προς ενημέρωση των ενδιαφερομένων. Η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας θα διαβιβάσει τις τελικές καταστάσεις και στο ΥΠΑΑΤ και τη Διαχειριστική Αρχή με τα απαραίτητα δικαιολογητικά ανά πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος και αναμένεται η έκδοση της υπουργικής απόφασης έγκρισης δικαιούχων για να προχωρήσει στην διαδικασία διαχείρισης και υπογραφής συμβάσεων.
Οι 598 δικαιούχοι της διετούς παράτασης θα εισπράξουν συνολικά 5.003.493 εκ. ευρώ και αντίστοιχα οι 1193 δικαιούχοι της πενταετίας θα λάβουν 27.757.316 εκ. ευρώ. Την ικανοποίησή της για το γεγονός ότι οι διαδικασίες για τα προγράμματα νιτρορύπανσης προχωρούν και πάλι, εξέφρασε η αντιπεριφερειάρχης κ. Ρένα Καραλαριώτου, η οποία ήδη σχεδόν ένα χρόνο πριν είχε επισημάνει το πρόβλημα και αφουγκραζόμενη την έντονη ανησυχία των αγροτών της περιοχής μας, είχε πραγματοποιήσει συνεχείς παρεμβάσεις προς την ηγεσία του ΥΠΑΑΤ, ενώ είχε αποστείλει και σχετική επιστολή, ζητώντας σε κάθε περίπτωση την επίσπευση των διαδικασιών. Συγκεκριμένα, η κ. Καραλαριώτου τόνισε: «Το πρόγραμμα μείωσης της νιτρορύπανσης συμβάλλει αποφασιστικά στην προστασία του περιβάλλοντος, αλλά και στην παραγωγή ποιοτικότερων και ασφαλέστερων προϊόντων για τον καταναλωτή. Σύμφωνα και με την ενημέρωση που έχουμε από το ΥΠΑΑΤ, αναμένεται το αμέσως προσεχές διάστημα, να υπογραφούν οι συμβάσεις και κατόπιν θα πρέπει οι δικαιούχοι να καταθέσουν αίτηση πληρωμής για το πρώτο έτος εφαρμογής του προγράμματος. Η διαδικασία έχει ήδη αργήσει πολύ και πρέπει να προχωρήσει με ακόμη πιο γρήγορους ρυθμούς ώστε να φτάσουν τα χρήματα στα χέρια των αγροτών μας που τα έχουν απόλυτη ανάγκη, προκειμένου να στηρίξουν τις οικογένειές τους, να τακτοποιήσουν τις υποχρεώσεις τους και φυσικά να στηρίξουν την τοπική μας οικονομία».
Η ΔΑΟΚ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ
Από τη ΔΑΟΚ Μαγνησίας γίνεται γνωστό ότι εφόσον η αίτηση ενιαίας ενίσχυσης (ΑΕΕ) του έτους 2011 έχει υποβληθεί στο όνομα αποθανόντος τότε και η αίτηση ενίσχυσης για ένταξη σε κάποια δράση του μέτρου 2.1.4 πρέπει να υποβληθεί με τα στοιχεία του αποθανόντος. Όλη η προενταξιακή διαδικασία αξιολόγησης λαμβάνει υπόψη τα δεδομένα που συντρέχουν στο όνομα του αποθανόντος.
Η αίτηση ενίσχυσης υπογράφεται από τον κληρονόμο στο σχετικό πεδίο αναφέροντας τα πλήρη στοιχεία του (ΑΦΜ, ΑΔΤ, πλήρες ονοματεπώνυμο). Διευκρινίζεται ότι ο κληρονόμος ο οποίος θα διαχειρίζεται την εκμετάλλευση του αποθανόντος και θα εφαρμόζει το πρόγραμμα πρέπει να είναι ένα μόνο πρόσωπο.
Ο κληρονόμος πρέπει να υποβάλλει μαζί με την αίτηση ενίσχυσης στην οικεία ΔΑΟΚ της οικείας Περιφερειακής Ενότητας ή σε άλλο εξουσιοδοτημένο φορέα (ΕΑΣ, ΚΕΠΥΕΛ) τα ακόλουθα:
_ Ληξιαρχική πράξη θανάτου
– Πιστοποιητικό πλησιέστερων συγγενών
– Υπεύθυνη Δήλωση του κληρονόμου ότι αποδέχεται τη διαχείριση της εκμετάλλευσης και αιτείται την ένταξη (εφαρμογή) στη δράση
– Υπεύθυνη Δήλωση των λοιπών κληρονόμων που αναφέρονται στο πιστοποιητικό πλησιέστερων συγγενών ότι αποδέχονται τον συγκεκριμένο κληρονόμο ως διαχειριστή της εκμετάλλευσης
– Αστυνομική ταυτότητα του κληρονόμου.
Οι όροι και οι προϋποθέσεις ένταξης στη δράση θα πρέπει να συντρέχουν τόσο στο πρόσωπο του θανόντα όσο και στο πρόσωπο του κληρονόμου, ώστε να διασφαλιστεί η επιλεξιμότητα του κληρονόμου και η μεταβίβαση της σύμβασης να ολοκληρωθεί επιτυχώς.
Ο έλεγχος εγγραφής στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων (ΜΑΑΕ) θα γίνεται μηχανογραφικά για μεν τον αποθανόντα κατά τον προενταξιακό διοικητικό έλεγχο, για δε τον κληρονόμο κατά το στάδιο της μεταβίβασης. Στις περιπτώσεις των παρατάσεων ελέγχεται η εγγραφή στο ΜΑΑΕ χωρίς να ελέγχεται το αγροτικό εισόδημα ενώ για τις περιπτώσεις νέων εντάξεων πενταετούς διάρκειας εκτός από την εγγραφή στο ΜΑΑΕ ελέγχεται και το ποσοστό του αγροτικού εισοδήματος.
Εφόσον ο θανών δεν έχει εγγραφεί στο ΜΑΕΕ ή δεν συντρέχουν οι προϋποθέσεις επιλεξιμότητας στο πρόσωπό του, τότε η αίτηση ενίσχυσης θα απορρίπτεται.
Ο κληρονόμος εγγράφεται στο ΜΑΕΕ, ακολουθώντας τη διαδικασία που αναφέρεται στην αρ. 117551/16.12.2011 εγκύκλιο του ΟΠΕΚΕΠΕ και γνωρίζοντας ότι αν δεν πληροί τις προϋποθέσεις εγγραφής στο ΜΑΕΕ θα απορριφθεί η αίτηση για μεταβίβαση της σύμβασης.
Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας αξιολόγησης, στην κατάταξη των αιτήσεων των δικαιούχων κατά φθίνουσα σειρά, στη δημοσιοποίηση των καταστάσεων με τους καταρχήν δικαιούχους, επιλαχόντες και απορριπτόμενους, στην οριστική κατάσταση των καταρχήν δικαιούχων, επιλαχόντων και απορριπτόμενων μετά την εξέταση των ενστάσεων, στη δημοσιοποίηση των οριστικών καταστάσεων και στη διαβίβαση τους από το φορέα υλοποίησης προς το φορέα εφαρμογής έτσι ώστε να εκδοθεί η Υπουργική Απόφαση έγκρισης δικαιούχων, επιλαχόντων και απορριπτόμενων, εμφανίζεται το όνομα και τα στοιχεία του αποθανόντος και συμπληρώνεται χειρόγραφα το όνομα και τα στοιχεία του κληρονόμου.
Σε περίπτωση ένστασης αυτή πρέπει να υποβάλλεται με τα στοιχεία του κληρονόμου με αναφορά στα στοιχεία του αποθανόντος.
Η σύμβαση αναφέρεται στο όνομα του αποθανόντος, υπογράφεται από τον κληρονόμο και στη συνέχεια γίνεται αίτηση μεταβίβασης του κληρονόμου, λόγω θανάτου.
Η αίτηση μεταβίβασης καταχωρείται στο μηχανογραφικό σύστημα και εφόσον ελεγχθεί ολοκληρώνεται η μεταβίβαση.