– Μειωμένη κατά 80% αναμένεται η φετινή παραγωγή και παρά την σημαντική άνοδο της τιμής, σε σχέση με πέρυσι, κάποιοι αγρότες ίσως και να μην καλύψουν τα έξοδά τους
– Ελπιδοφόρα η τάση να μεταποιούν με ίδιο κόστος οι παραγωγοί και να αναμένουν να τη διαθέσουν στην αγορά την κατάλληλη στιγμή
Με τα πιο μελανά χρώματα χαρακτηρίζεται απ’ όλους, παραγωγούς και μεταποιητές, η φετινή χρονιά για την πράσινη ελιά. Μετά από μια χρονιά με εξαιρετικά πλούσια παραγωγή, το 2013 πρόκειται να είναι μια χρονιά με εξαιρετικά χαμηλή παραγωγή, kαθώς οι καιρικές συνθήκες έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στη μείωση της παραγωγής.
Από την αρχή της χρονιάς αναμενόταν σημαντική μείωση, αφού ο χειμώνας ήταν αρκετά ήπιος. Ωστόσο οι ελιές στη Χαλκιδική είχαν αρκετή ανθοφορία, που δημιουργούσε ελπίδες στους παραγωγούς για μια μειωμένη μεν, αλλά αρκετά καλή συγκομιδή, μέχρι που οι υψηλές θερμοκρασίες του Μαΐου, εξανέμισαν αυτές τις ελπίδες, μια και δεν επέτρεψαν τον καρπό να “δέσει”. Και ενώ πέρυσι η παραγωγή ξεπέρασε τους 100.000 τόνους, φέτος – ακόμη και οι πιο αισιόδοξες προβλέψεις – κάνουν λόγο για συγκομιδή 20.000 με 25.000 τόνους το πολύ. Με άλλα λόγια αναμένεται μόλις το 20% της περσινής και παρά την άνοδο της τιμής δεν είναι σίγουρο για τους παραγωγούς ότι θα καλύψουν το κόστος, ούτε για τους μεταποιητές ότι θα καταφέρουν να καλύψουν τις παραγγελίες που έχουν.
Το συνεταιριστικό κίνημα που θα μπορούσε να παίξει κομβικό ρόλο, είναι αποδυναμωμένο, μας είπε ο Περιφερειακός Σύμβουλος και εντεταλμένος στον πρωτογενή τομέα, Δημήτρης Τζιρίτης, άποψη που έχει και ο Πρόεδρος της Ένωσης Νέων Αγροτών, Παύλος Γιαλαγκογλίδης, ενώ ο Πρόεδρος των Μεταποιητών Χαλκιδικής, Δημήτρης Βαγιάνης δήλωσε ότι κάποια στιγμή πρέπει όλοι (παραγωγοί και μεταποιητές) να κάνουν ένα βήμα πίσω, στο θέμα της τιμής, ώστε να υπάρχει η χρυσή τομή.
Ωστόσο να σημειώσουμε μία τάση που αρχίζει να υπάρχει: Να πληρώνει ο ίδιος ο παραγωγός τη συσκευασία και να περιμένει να τη διαθέσει αργότερα στην αγορά, στους μεγαλεμπόρους, αφού πρώτον δεν έχει απώλειες, μια και το προϊόν μπορεί να παραμείνει αναλλοίωτο για 2 χρόνια και δεύτερον περιμένοντας καλύτερη τιμή.
Η τιμή
Ήδη έχει ξεκινήσει η συγκομιδή και η διάθεση του πρώιμου καρπού, ωστόσο μέχρι πριν λίγες μέρες δεν είχε καθοριστεί καν η τιμή του προϊόντος. Ωστόσο, ακριβώς επειδή φέτος η παραγωγή είναι μειωμένη αναμένονταν υψηλή τιμή και πράγματι άρχισε να καθορίζεται στα 1,20 με 1,25 ευρώ το κιλό, έναντι της ιδιαίτερα χαμηλής τιμής που υπήρχε πέρυσι, μόλις 0,40 ευρώ.
Ωστόσο, οι τιμές έχουν καθοριστεί στην ουσία από εκπροσώπους μεγάλων μεταποιητικών μονάδων που λειτουργούν εκτός Χαλκιδικής και που κάθε χρόνο την επισκέπτονται, απορροφώντας ένα μέρος της παραγωγής.
Όπως μας είπε ο κ. Βαγιάνης, κάθε χρόνο υπάρχουν ζυμώσεις στο θέμα της τιμής, κάποιοι κάνουν την αρχή και στη συνέχει ακολουθούν και οι υπόλοιποι.
Τέλος να σημειώσουμε ότι σαφώς επηρεάζει και η ποιότητα της ελιάς, που στο μεγαλύτερο ποσοστό της φέτος δεν είναι πρώτης διαλογής, αφού έχει “χτυπηθεί” από χαλάζι, αλλά και δάκο.
Ο Ν. Χαλέλης
Απογοητευμένος δήλωσε ο Πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Καλυβών, Νίκος Χαλέλης, αφού εκτιμά ότι η παραγωγή φέτος θα είναι κατά 80% μειωμένη σε σχέση με πέρυσι, ενώ τόνισε ότι μπορεί η τιμή να είναι πολύ υψηλότερη, ωστόσο το κόστος για τον παραγωγό είναι περίπου το ίδιο με αποτέλεσμα «κάποιοι παραγωγοί να μπουν μέσα» όπως είπε χαρακτηριστικά.
Ο Β. Μισαηλίδης
Για κακή χρονιά έκανε λόγο στο halkidikifocus και ο Πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Σημάντρων, Βαγγέλης Μισαηλίδης, που επηρεάζει και τους παραγωγούς, αλλά και τους μεταποιητές, κυρίως της Χαλκιδικής, εκτιμώντας ότι ίσως κάποιες μεταποιητικές μονάδες δεν μπορέσουν να δουλέψουν καθόλου φέτος.
Ο Π. Γιαλαγκογλίδης
Ο Πρόεδρος της ΕΝΑ, Παύλος Γιαλαγκογλίδης θεωρεί από την πλευρά του ότι ο κάθε παραγωγός πρέπει να γίνει ουσιαστικά έμπορος και να διαπραγματευτεί μόνος του την τιμή, ή ακόμη καλύτερα να μεταποιήσει ο ίδιος το προϊόν του και να περιμένει να το διαθέσει μετά τα Χριστούγεννα, σε πολύ καλύτερη τιμή.
«Οι συνεταιριστικές οργανώσεις που πήγαν να γίνουν, διαλύθηκαν ουσιαστικά», μας είπε ο κ. Γιαλαγκογλίδης, «οπότε πρέπει ο καθένας πρέπει να γίνει έμπορος», δηλώνοντας στο halkidikifocus τη σκληρή πραγματικότητα, τόσο για τους παραγωγούς, όσο και για τους μεταποιητές: «Θα επιζήσουν όσοι μπορούν να ανταποκριθούν στις συνθήκες».
Ο Δ. Τζιρίτης
Στο πλαίσιο του ρεπορτάζ απευθυνθήκαμε και στο Περιφερειακό Σύμβουλο Δημήτρη Τζιρίτη, ο οποίος είναι γνώστης του θέματος, αφού είναι εντεταλμένος στον πρωτογενή τομέα.
Η συμβουλή του στους παραγωγούς είναι να μη πουλήσει κανένας το προϊόν του κάτω από 1,25 με 1,20 ευρώ το κιλό “σκούπα” (σ.σ. όταν πουλιέται ακριβώς όπως μαζεύεται από το χωράφι, χωρίς να έχει γίνει διαλογή από φύλλα ή ποιοτικός διαχωρισμός). Τονίζοντας ότι σε αντίθεση με την Ισπανία, όπου το συνεταιριστικό κίνημα είναι γιγάντιο, στην Ελλάδα το συνεταιριστικό κίνημα έχει αποδυναμωθεί, ωστόσο θεωρεί ότι υπάρχει ελπίδα, καθώς όλο και περισσότεροι παραγωγοί αναλαμβάνουν οι ίδιοι το κόστος της μεταποίησης, έχοντας το πλεονέκτημα να περιμένουν και να το διαθέσουν όταν οι ίδιοι κρίνουν ότι τους συμφέρει η προσφερόμενη τιμή.
Ακόμη, τόνισε ότι ο κάθε παραγωγός πρέπει να έχει στο μυαλό του ότι η ελλειμματική χρονιά πιέζει τους εμπόρους να δώσουν υψηλότερη τιμή, καθώς θέλουν να καλύψουν τα συμβόλαια των παραγγελιών τους. «Πρέπει να υπάρξει συμφωνία κυρίων» είπε χαρακτηριστικά, ενώ δεν θεωρεί ότι οι μεταποιητικές μονάδες της Χαλκιδικής θα πληγούν ανεπανόρθωτα, καθώς οι περισσότεροι μεταποιητές είναι και παραγωγοί.
Τέλος δήλωσε στο halkidikifocus: «Οι παραγωγοί πρέπει να κατανοήσουν ότι έχουν χρυσάφι στα χέρια τους και γι’ αυτό δεν πρέπει να το δίνουν τζάμπα. Να ανταμώσουν, να γίνουν δυνατοί, να αφυπνίσουν τις συνειδήσεις αυτών που νομοθετούν, ώστε να παίρνουν μέτρα προς όφελος του πρωτογενή τομέα, που μπορεί να συμβάλει για να βγει η χώρα από την κρίση».
Ο Δ. Βαγιάνης
Για «ελλειπτικό προϊόν» έκανε λόγο ο Πρόεδρος των Μεταποιητών Δημήτρης Βαγιάνης, «που δεν επαρκεί για να καλυφθούν οι παραγγελίες». Όπως δήλωσε στο halkidikifocus ο κ. Βαγιάνης, «γίνονται ζυμώσεις, κάποιοι μεταποιητές κάνουν την αρχή προσφέροντας μια τιμή και ακολουθούν οι υπόλοιποι. Κάποιοι αγοράζουν προσεκτικά, ενώ κάποιοι άλλοι κάνουν υπερβολές. Και οι υπερβολές ποτέ δεν είναι καλές. Πιο άσχημο θεωρώ την αγανάκτηση των παραγωγών, που είναι δικαιολογημένη ως ένα σημείο, λόγω της πίεσης που έχουν δεχτεί τα τελευταία χρόνια, αλλά αυτή η αντιπαλότητα δεν μπορεί να οδηγήσει πουθενά. Όλοι πρέπει να κάνουμε ένα βήμα πίσω, να βρούμε τη χρυσή τομή. Να ξέρει ο παραγωγός τι κάνει και τι έχει να παίρνει και να ξέρουμε κι εμείς τι έχουμε να πληρώσουμε», τόνισε καταλήγοντας.
πηγή:halkidikifocus.gr , συντάκτης : Κική Δημαρόγλου