Ειδήσεις

Χρ. Σιδηρόπουλος: Κρίση στη αγορά καλαποκιού

kala2001 

Προς………………………………………………………

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ

Κο ΑΘ. ΤΣΑΥΤΑΡΗ……………………….. ……………….

Κοινοποίηση:………………………………………………

Αναπλ.υπουργό………./…………………………………..

Κο ΜΑΞ. ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟ………………………………….

ΚΡΙΣΗ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΚΑΛΑΜΠΟΚΙΟΥ-ΣΥΜΠΑΙΓΝΙΑ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ-ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΩΝ

 

   Η φετινή χρονιά των δημητριακών ήταν από τις καλύτερες όσον αφορά την παραγωγή, την ποιότητα και τις τιμές.

   Οι παραγωγοί των ψυχανθών και των σιτηρών(μαλακού , σκληρού σίτου και κριθαριού) πέτυχαν καλές και ισορροπημένες τιμές χωρίς ωστόσο να προκληθούν μεγάλες αποκλίσεις προς τα επάνω για τους κτηνοτρόφους , ειδικά για το κριθάρι.

  Αντίθετα όμως με την έναρξη της συγκομιδής του καλαμποκιού, οι παραγωγοί έρχονται αντιμέτωποι με τους σκληρούς όρους της αγοράς που ορίζουν την τιμή του καλαμποκιού πολύ κάτω από το κόστος παραγωγής και το ψυχολογικό όριο των 20-21  λεπτών για τον παραγωγό γιατί στην συνέχεια της αλυσίδας είναι και η κτηνοτροφία. .

  Αυτό που δίνεται σήμερα από την αγορά είναι τα 13 με 14 λεπτά ανά κιλό και αυτό σημαίνει ολοκληρωτική καταστροφή για τον παραγωγό του καλαμποκιού.

  Στη χώρα μας η συνολική καλλιέργεια καλαμποκιού ανέρχεται σε 2,5 εκατ. στρέμματα και ειδικά στην Θεσσαλία είναι μια καλλιέργεια περίπου 500 χιλιάδων στρεμμάτων. Η παραγωγή αυτή οδηγείται σε μεγάλο ποσοστό στην κτηνοτροφία-αγελαδοτροφία, στην  παραγωγή παιδικών τροφών και τελευταία οδηγείται δυναμικά από επενδυτές και στην παραγωγή ενέργειας.

  Άρα όλοι μας καταλαβαίνουμε ότι είναι ένα προϊόν πολύ χρήσιμο και δυναμικό στην ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας για την οποία όλοι μας παλεύουμε.

Η μη ισορροπημένη τιμή για τον παραγωγό, τον κτηνοτρόφο, τον επενδυτή, οδηγεί στο σπάσιμο αυτής της αλυσίδας. Θα απογοητεύσει τον πρώτο να μην παράγει , τον δεύτερο να μην βρίσκει την επόμενη χρονιά καλαμπόκι –ζωοτροφή και τον τρίτο να κάνει εισαγωγή.

Η τιμή του καλαμποκιού σήμερα στην παγκόσμια αγορά καταγράφεται στα 210 €/τόνο, δηλαδή 0,21 λεπτά /κιλό. Αυτό που συμβαίνει στην χώρα μας να έχει το καλαμπόκι  ανώτερη τιμή 0,13λεπτα/κιλό έχει να συμβεί από 2008.

kalampoki30021

Τώρα, οι λόγοι που οδηγούν σ΄ αυτό το γεγονός καταγράφονται ως εξής:

ΠΡΩΤΟΝ:

Οι έμποροι που εμπλέκονται στην αγορά του καλαμποκιού, επικαλούμενοι την πολύ κακή ρευστότητα του τραπεζικού συστήματος που δεν χρηματοδοτεί πλέον την αγροτική οικονομία σε όλα τα επίπεδα και κάνοντας αθρόες εισαγωγές κρατούν τις τιμές σε χαμηλά επίπεδα, προσδοκώντας να συγκεντρώσουν μεγάλες ποσότητες καλαμποκιού με τις χαμηλότερες τιμές και να τις ωθήσουν μετέπειτα στην αγορά με πολύ ψιλότερες.

ΔΕΥΤΕΡΟΝ:

Ο παραγωγός, με την ολοκλήρωση της παραγωγικής διαδικασίας έχει ανάγκη εξόφλησης των υποχρεώσεων που έχουν δημιουργηθεί( λιπάσματα, σπόρια, ρεύμα, πετρέλαιο, ψεκασμοί, κλπ). Αυτή την περίοδο ο αγρότης της Θεσσαλίας δεν έχει την απαραίτητη ρευστότητα για να αποπληρώσει τις υποχρεώσεις του λόγω της μεγάλης καθυστέρησης της πολιτείας να του καταβάλει οικονομικά μεγέθη, όπως:

 Επιστροφή ΦΠΑ

 Επιστροφή φόρου πετρελαίου (το υπόλοιπο 50%)

 Το πρόγραμμα βιολογικής καλλιέργειας(δυο ετών)

 Το πρόγραμμα απονιτροποίησης (δυο ετών).

  Ένας επιπλέον λόγος επίσης, είναι ότι το τραπεζικό σύστημα δεν χρηματοδοτεί εύκολα έως καθόλου των αγρότη μέσω του ΑΔΑ(ανοιχτό δάνειο αγροτών).

Όλοι αυτό οι λόγοι οδηγούν τον παραγωγό σε πλήρη αδυναμία διαπραγμάτευσης.

ΤΡΙΤΟΝ:

  Πριν ακόμη ξεκινήσει η συγκομιδή του καλαμποκιού στην χώρα μας, οι εισαγωγές από γειτονικές χώρες, και ειδικά από Βουλγαρία, έχει θεριέψει. Παραδίδονται στη Θεσσαλία φορτία με 0,18 λεπτά/κιλό στον στάβλο και αποθηκεύονται επίσης. Το καλαμπόκι αυτό είναι περσινής σοδειάς και αμφιβόλου ποιότητας γιατί πέρυσι απαγορεύτηκαν πολλά φορτία από την γειτονική χώρα για λόγους φυτοϋγειονομικούς.

  Σήμερα ο απαραίτητος αυτός φυτοϋγειονομικός έλεγχος ίσως δεν γίνεται.

Δεν μπορούμε προφανώς να απαγορεύσουμε τις εισαγωγές, αλλά ο μη έλεγχος μπορεί να οδηγήσει σε περαιτέρω προβλήματα στην ποιότητα τους γάλακτος και αυτό θα είναι καταστροφικό για τον κτηνοτρόφο.

ΤΕΤΑΡΤΟΝ:

Είναι σαφές ότι μέσα σ’ αυτό το κλίμα, οι παραγωγοί καλαμποκιού δεν έχουν την δυνατότητα αποθήκευσης του λόγω μεγάλου όγκου του προϊόντος και έλλειψης αποθηκευτικού χώρου. Στην προσπάθεια των παραγωγών να αντισταθούν σ’ αυτό το κλίμα, δεν έχουν πια με το μέρος τον παρεμβατικό ρόλο στην αγορά των ενώσεων και συνεταιρισμών που αποδυναμώθηκαν πλήρως με την εφαρμογή του Ν.4015/2011 και ουσιαστικά αφήνει το ιδιωτικό εμπόριο να χορεύει όπως θέλει.

Για την κρίση που περνά η αγορά του καλαμποκιού , ζητάμε πλέον τόσο την παρέμβαση όσο και τις απαραίτητες ενέργειες από μέρους σας για την εξομάλυνση του προβλήματος που έχει δημιουργηθεί.

  ΜΕΤΑ ΤΙΜΗΣ

ΣΙΔΕΡΟΠΟΥΛΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

ΕΝΤΕΤΑΛΜΕΝΟΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ

sidiropulos

 

 

 

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s