Γαλακτοκομικά / Κτηνοτροφία / κινητοποιησεις

Ένταση και δακρυγόνα έξω από τη Δωδώνη

dodoni10

.Πεδίο μάχης θύμισε το σκηνικό έξω από τη γαλακτοβιομηχανία Δωδώνη στα Ιωάννινα. Εκατοντάδες κτηνοτρόφοι συγκεντρώθηκαν το πρωί έξω από τη βιομηχανία, προκειμένου να εξοφληθούν για τις παραδόσεις γάλακτος. Τα αίματα δεν άργησαν να ανάψουν.

..Οι κτηνοτρόφοι έσπασαν την κεντρική πύλη της επιχείρησης και προσπάθησαν να εισβάλλουν στο χώρο. Επενέβησαν όμως δυνάμεις των ΜΑΤ, με απότέλεσμα να ξεσπάσει πετροπόλεμος μεταξύ αστυνομικών και κτηνοτρόφων. Οι αστυνομικοί ανταπάντησαν με χημικά. Ο διευθύνων σύμβουλος της επιχείρησης ενημέρωσε τους κτηνοτρόφους πως δέσμευση της εταιρίας είναι ο μήνας Απρίλιος να εξοφληθεί τον Αύγουστο και ο Μάιος τον Σεπτέμβριο.

..Όπως υποστηρίζουν οι παραγωγοί, παραμένουν για τέσσερις μήνες απλήρωτοι, γεγονός που καθιστά δύσκολη την επιβίωσή τους, σε μία περιοχή με τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας και ισχνή τοπική οικονομία.

arrow90Διαβάστε αναλυτικά την ανακοίνωση που εξέδωσαν:

«Απαιτούμε μέχρι την Τετάρτη 24/7 την εξόφληση ΟΛΩΝ των παραγωγών για το γάλα που έχουν παραδώσει μέχρι σήμερα. Απαιτούμε τις προκαταβολές και την εκκαθάριση όπως γίνονταν από το 1963 μέχρι και την ιδιωτικοποίηση της “Δωδώνης’».
Η «Δωδώνη» είναι η πρώτη ελεγχόμενη από το Δημόσιο επιχείρηση, που ιδιωτικοποιήθηκε. Το πλειοψηφικό πακέτο της ανήκε στη Αγροτική Τράπεζα της Ελλάδας και πέρασε ύστερα από διαγωνισμό σε ξένους επενδυτές. Σε πρόσφατη ανακοίνωσή της για το επίμαχο ζήτημα η «Δωδώνη», μεταξύ άλλων, αναφέρει:

«Εξ αρχής δηλώσαμε και δεσμευτήκαμε ότι κανείς παραγωγός – συνεργάτης μας δεν πρόκειται να χάσει ούτε ένα ευρώ. Εξηγήσαμε με σαφήνεια και καθαρότητα ότι οι καθυστερήσεις πληρωμών προς τους κομιστές γάλακτος, οφείλονται αποκλειστικά στην έλλειψη ρευστότητας εξαιτίας της οικονομικής κρίσης και της καθυστέρησης στην αποπληρωμή των υποχρεώσεων πελατών μας προς τη “Δωδώνη’. Ως διοίκηση, καταβάλλουμε επίσης κάθε προσπάθεια, ώστε να αρθούν και τα εμπόδια που υπάρχουν από τα πιστωτικά ιδρύματα, προκειμένου να καταβάλλουμε τα οφειλόμενα προς τους παραγωγούς μας».

Δείτε το βίντεο:

πηγές – κείμενο : Κουτί της Πανδώρας, βίντεο : Ήπειρος Ελλάς

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s