Στέβια

Ποντάρουν στη στέβια οι νέοι αγρότες

stevia600

 ..  Νέοι αγρότες που αναζητούν διέξοδο από την οικονομική κρίση αποφάσισαν να πάρουν την τύχη στα χέρια τους και να επενδύσουν στην καλλιέργεια στέβιας -συστήνοντας, μάλιστα, και Συνεταιρισμό Νέας Γενιάς, με στόχο την καλλιέργεια του φυτού, τη μεταποίηση και την προώθηση προϊόντων και υποπροϊόντων του.

stevia100

….Την πρωτοβουλία για τη σύσταση του συνεταιρισμού είχε μια ομάδα νέων αγροτών, με αφορμή ημερίδα για την καλλιέργεια της στέβιας στην Ελλάδα, που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Νοέμβριο, στο Φανάρι Καρδίτσας του δήμου Μουζακίου. Στους μήνες που ακολούθησαν τη σύσταση του συνεταιρισμού, τα μέλη του άρχισαν να αυξάνονται ραγδαία, όπως και οι επιλεγμένες εκτάσεις όπου καλλιεργείται το φυτό.
,,,Έτσι γεννήθηκε ουσιαστικά ο πρώτος Αγροτικός Συνεταιρισμός Στέβιας Νέας Γενιάς στην Ελλάδα, μέλη του οποίου μπορούν να γίνουν -βάσει καταστατικού- οι επαγγελματίες αγρότες στην περιφέρεια της Καρδίτσας.

stevia

ΜΕΓΑΛΕΣ ΠΡΟΣΔΟΚΙΕΣ
Σε συνεργασία, πλέον, με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, που διεξάγει από το 2006 έρευνα για την καλλιέργεια του φυτού, το ΤΕΙ Λάρισας (σε εργαστήριο του οποίου κατέστη δυνατή η παραγωγή γλυκαντικής ουσίας στέβιας), την Αναπτυξιακή Καρδίτσας, επιστήμονες που κατάγονται από τον νομό και όλους τους τοπικούς φορείς, ο συνεταιρισμός οργανώνει τα πρώτα του βήματα.
..Τα μέλη του, έχοντας κατά νου ότι η καλλιέργεια του φυτού στέβια στη χώρα μας είναι σχετικά νέα, καταστρώνουν -με μεγάλες προσδοκίες, είναι αλήθεια- ένα στρατηγικό σχέδιο, σκοπός του οποίου είναι να οδηγήσει σε συμπεράσματα στρατηγικής σημασίας, τα οποία θα απαντήσουν στα ερωτήματα της καλλιέργειας, της μεταποίησης και της προώθησης του προϊόντος.
..Με βάση τον σχεδιασμό αυτό και σε συνεργασία με τα προαναφερθέντα πρόσωπα και φορείς, τα μέλη του συνεταιρισμού μοιράζονται καλλιέργεια 50 στρεμμάτων από τρεις διαφορετικές ποικιλίες, εγκαθιστούν μονάδα-πιλότο για τη μεταποίηση και την παραγωγή γλυκαντικής ουσίας στέβιας, ελέγχουν και πιστοποιούν το προϊόν, οργανώνουν την προώθησή του, ενώ εξειδικευμένοι οικονομολόγοι υπολογίζουν το κόστος ολόκληρης της γραμμής παραγωγής-μεταποίησης.

stevia280«ΕΙΜΑΣΤΕ ΥΠΕΡΗΦΑΝΟΙ!»
..Είναι ένα στοίχημα που πρέπει να κερδίσουμε, δήλωσε, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου Στέβιας, κ. Γεώργιος Κουλοσούσας. «Είμαστε κατά κύριο επάγγελμα αγρότες και είμαστε υπερήφανοι γι’ αυτό! Ανησυχούμε για το μέλλον. Αγαπάμε την αγροτική παραγωγή και θέλουμε να συνεχίσουμε με αξιοπρέπεια τη δουλειά μας. Εμπιστευόμαστε τον εαυτό μας και πιστεύουμε στη δύναμη της συνεργασίας. Ψάχνουμε καινούργιες καλλιέργειες» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με τον κ. Κουλοσούσα, η στέβια είναι μια καλλιέργεια που έχει δοκιμαστεί τα τελευταία χρόνια στον νομό, υπάρχει επαρκής τεχνογνωσία για την καλλιέργειά της, ενώ η ζήτηση της συγκεκριμένης γλυκαντικής ουσίας και των προϊόντων της αυξάνεται συνεχώς.
..«Μέσα από αυτόν τον συνεταιρισμό πηγάζει ένα όραμα: ο κάμπος μας έχει τη δυνατότητα να γίνει πρότυπο ευρωπαϊκό κέντρο, να διαθέτει την αποδοτικότερη παραγωγή προϊόντων υψηλής ποιότητας, να επιτύχει την πιο αξιόπιστη και φερέγγυα πιστοποίηση, να αποτελέσει σημείο αναφοράς της έρευνας και της τεχνολογίας, να ανταποκρίνεται γρήγορα στις αλλαγές της αγοράς, να αποκτήσει ενθουσιασμένους καταναλωτές, να αποδώσει τη μέγιστη δυνατή κερδοφορία, να διασφαλίσει την προστασία του περιβάλλοντος και της υγείας των καταναλωτών» εκτίμησε ο κ. Κουλοσούσας, εκφράζοντας τη βεβαιότητα πως το «πείραμα» θα πετύχει.

ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ
..Την ίδια στιγμή, μέλη του Αγροτικού Συνεταιρισμού Στέβιας προχώρησαν στη φύτευση των πρώτων 25 στρεμμάτων τού πολλά υποσχόμενου φυτού: πρόκειται για αγροτεμάχια που βρίσκονται στα χωριά Λεοντάρι, Καρποχώρι, Ιτέα, Φανάρι, Καλλιφώνι και Γελάνθη.
..Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του συνεταιρισμού, τα φυτά τριών διαφορετικών ποικιλιών φυτεύονται σε εδάφη διαφόρων τύπων και σε τοποθεσίες με διαφορετικό μικροκλίμα, ώστε να εξαχθούν ολοκληρωμένα συμπεράσματα από τη δοκιμαστική καλλιέργεια σε πραγματικές παραγωγικές συνθήκες.
stebia800..Στη φύτευση συμμετείχαν τα περισσότερα μέλη του συνεταιρισμού, πράγμα που συμβαίνει σε όλες τις δραστηριότητες που οργανώνονται. Το κλίμα συνεργασίας και αλληλοβοήθειας είναι υποδειγματικό και χαρακτηρίζει το καινούργιο συνεργατικό πνεύμα που γεννιέται -και είναι απαραίτητο για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα του αγροτικού κόσμου.

ΑΠΟ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ
..Λίγες ημέρες μετά την πρώτη φύτευση, ακολούθησε ανάλογη δράση σε άλλα 25-30 στρέμματα σε άλλα χωριά του νομού Καρδίτσας, ενώ τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με τον κ. Κουλοσούσα, ο συνεταιρισμός θα ανακοινώσει τα αποτελέσματα της καλλιεργητικής περιόδου και των αναλύσεων περιεκτικότητας των ξερών φύλλων σε στεβιοσακχαρίτες.
..Στη συνέχεια θα ακολουθήσει πιλοτική μεταποίηση του προϊόντος, τα αποτελέσματα της οποίας θα παρουσιαστούν δημοσίως σε όσους αγρότες έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για το εγχείρημα. Η πορεία του πιλοτικού μεταποιητηρίου (που θα είναι το πρώτο στην Ευρώπη) βρίσκεται σε καλό δρόμο, ενώ τις επόμενες ημέρες ολοκληρώνεται ο φάκελος που και θα κατατεθεί στις αρμόδιες υπηρεσίες, ώστε να ξεκινήσει η αγορά και η τοποθέτηση των μηχανημάτων.

πηγή : εφημερίδα Μακεδονία με πληροφορίες του ΑΠΕ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s