Αμπέλι

Zημιές στα Αμπέλια της Κρήτης

ampeli200

Να βγουν άμεσα τα συνεργεία του ΕΛΓΑ για αυτοψία ζητούν οι αγρότες που έχουν επενδύσει στις καλλιέργειες που «χτυπήθηκαν» από τον καιρό

   Ολοκληρωτική καταστροφή έχουν υποστεί οι αμπελουργοί της Κρήτης μετά τους νοτιάδες και τις υψηλές θερμοκρασίες των προηγούμενων ημερών, που «χτύπησαν» τις αμπελοκαλλιέργειες, πετώντας … στα σκουπίδια την επένδυση των καλλιεργητών.

Ο Ομάδα Αμπελουργών Κρήτης, με επικεφαλής τον Πρίαμο Ιερωνυμάκη, επισκέφθηκε το πρωί το γ.γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, Γ.Δεικτάκη, τον οποίο ενημέρωσε για το μέγεθος της ζημιάς που έχουν υποστεί οι καλλιέργειες. Οι εκπρόσωποι των αμπελουργών εξέθεσαν την κατάσταση στον κ.Δεικτάκη, τονίζοντας ότι ακόμη και τα ελάχιστα σταφύλια που δεν έπεσαν από τον αέρα, έχουν υποστεί ζημιά στον καρπό, συνιστώντας μια ζημιά που εξελίσσεται, καθώς ο μαρασμός στερεί τη δυνατότητα ανάπτυξης.

Όπως είπαν στο γ.γ. της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, οι αγρότες έχουν ήδη δαπανήσει το 80% των συνολικών τους εξόδων για την παραγωγή και τώρα ζητούν την άμεση αποζημίωσή τους.

Ο Γ.Δεικτάκης τόνισε ότι θα ακολουθηθούν όλες οι νόμιμες διαδικασίες, εξηγώντας ότι απαιτείται ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα από τη στιγμή της αναγγελίας των ζημιών μέχρι την έξοδο των συνεργείων του ΕΛΓΑ για τις επιτόπιες αυτοψίες.

Ωστόσο, σαν να μην έφτανε το πρόβλημα του καιρού που έπληξε τις αμπελοκαλλιέργειες, οι αγρότες είχαν να αντιμετωπίσουν ένα ακόμη πρόβλημα: αυτό της έλλειψης νερού, στην περιοχή του Προφήτη Ηλία, καθώς εδώ και 10 ημέρες, η βασική σύνδεση του Βιολογικού καθαρισμού με το αρδευτικό σύστημα του Προφήτη Ηλία είχε απενεργοποιηθεί λόγω βλάβης. Το πρόβλημα αυτό αποκαταστάθηκε άμεσα, με την παρέμβαση του κ.Δεικτάκτη στον εργολάβο.

πηγή : cretalive

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s