ΟΣΔΕ 2013

Διαμαρτυρίες από τους αγρότες για το χαράτσι στις δηλώσεις ΟΣΔΕ

Μετά τις αντιδράσεις που καταγράφηκαν στον πρώην Δήμο Ζαλόγγου τις πρώτες ημέρες που ξεκίνησε η διαδικασία των δηλώσεων του ΟΣΔΕ, οι αντιδράσεις πληθαίνουν πλέον σε όλη την Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας.

osde-eas-2012

Η απόφαση της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Θεσπρωτίας να ζητά ως αμοιβή χρήματα για την υποβολή της δήλωσης ΟΣΔΕ για το έτος 2013 πυροδότησε αντιδράσεις και στη Φιλιππιάδα στα γραφεία του Συνεταιρισμού, όπου κλιμάκια εξυπηρετούν τους αγρότες των δημοτικών ενοτήτων Φιλιππιάδας, Θεσπρωτικού και Ανωγείου.

   Σύμφωνα με τους αγρότες η παρακράτηση του ποσού είναι υψηλή και παράνομη, καθώς , η διεκπεραίωση των δηλώσεων ΟΣΔΕ από τις ΕΑΣ υποβάλλονται δωρεάν από τους παραγωγούς και τις υποβάλλουν δια μέσω των πυλών εισαγωγής (ΕΑΣ) με βάση την υπογραφείσα σύμβαση», όπως έχει διευκρινίσει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Παρόλα αυτά οι αγρότες πλήρωσαν και συνεχίζουν να πληρώνουν για την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων της ενιαίας αποδεσμευμένης ενίσχυσης.

    Την ίδια στιγμή για το θέμα ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξη και τροφίμων κατέθεσαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ μεταξύ των οποίων και ο βουλευτής Πρέβεζας ο Κώστας Μπάρκας.

osde2013β   Στην ερώτηση αναφέρουν ότι οι αγρότες έχουν υποστεί τα τελευταία χρόνια δραματική μείωση των εισοδημάτων τους και συνεπώς δυσκολεύονται να καταβάλουν το ανωτέρω ποσό που τους ζητούν οι Ενώσεις των Αγροτικών Συνεταιρισμών, το Υπουργείο έχει δεσμευτεί ότι η ενεργοποίηση θα είναι δωρεάν για τους αγρότες τουλάχιστον και ότι το Υπουργείο καταβάλλει στις Ενώσεις Συνεταιρισμών το ποσό που αντιστοιχεί στα έξοδα της ενεργοποίησης.

   Ρωτούν δε τον αρμόδιο υπουργό για το ποιες είναι οι βασικές υποχρεώσεις της Σύμπραξης στη σύμβαση της ΠΑΣΕΓΕΣ με τη Neuropublic για την ψηφιοποίηση των αγροτεμαχίων των αγροτών και την υποβολή της Ενιαίας Δήλωσης, ποια η θέση του Υπουργείου για την οικονομική επιβάρυνση των παραγωγών από τις Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών για την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων της ενιαίας αποδεσμευμένης ενίσχυσης και τι μέτρα θα πάρει το Υπουργείο ώστε όλοι οι παραγωγοί ή τουλάχιστον οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες να μην πληρώνουν για την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων της ενιαίας αποδεσμευμένης ενίσχυσης και όσοι έχουν πληρώσει να τους επιστραφούν τα χρήματα;

Πηγή: atpreveza.gr

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s