Νέοι Αγρότες

Κίνδυνος Απένταξης 5.000 Αγροτών

agrotisa4000

  Ο βουλευτής της ΝΔ Ελευθέριος Αυγενάκης κατάθεσε ερώτηση στην Βουλή πτος τον Υπουργό ΥΠΑΑΤ, σχετικά με τον κίνδυνο απένταξης απο το πρόγραμμα των Νέων Αγροτών 5.000 αγροτών.augenakis

arrow-76Διαβάστε ολόκληρη την Ερώτηση :

  Το έτος 2009 λειτούργησαν τα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα νέων αγροτών με στόχους την πληθυσμιακή αναζωογόνηση της υπαίθρου (με την εγκατάσταση νέων γεωργών) και τη βελτίωση του ανθρώπινου δυναμικού για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του τομέα της γεωργίας. Στα πλαίσια αυτά προβλεπόταν η παροχή οικονομικών ενισχύσεων για τη διευκόλυνση της εγκατάστασης νέων γεωργών ηλικίας κάτω των 40 ετών, σε τρεις δόσεις, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις πρώτες δαπάνες που ενδεχομένως θα προκύψουν.

   Ωστόσο, πάνω από 5.000 νέοι αγρότες οι οποίοι είχαν ενταχθεί στα προγράμματα στήριξης για τους νεοεισερχόμενους αγρότες, κινδυνεύουν σήμερα να μην τους καταβληθούν τα οφειλόμενα χρήματα, αλλά και να τους ζητηθεί και η άμεση επιστροφή όσων χρημάτων έχουν ήδη λάβει.

   Είναι χαρακτηριστικό ότι ένας νέος αγρότης, που κατέβαλε προσπάθειες για να καταστήσει την εκμετάλλευσή του, στοιχειωδώς βιώσιμη, απειλείται να τεθεί εκτός προγραμμάτων ενίσχυσης. Υπάρχουν ακόμη, παραγωγοί που ενώ είχαν ενταχθεί σε τέτοιου είδους προγράμματα για καλλιέργειες, έπειτα από κάποιο χρονικό διάστημα και εξαιτίας αλλαγών που προήλθαν στην Κοινή Αγροτική Πολιτική, αυτές τέθηκαν συνολικά εκτός ενισχύσεων, όπως για παράδειγμα η καπνοκαλλιέργεια. Ειδικά γι’ αυτήν την κατηγορία παραγωγών, αν στη σημερινή συγκυρία τους ζητηθεί από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να επιστρέψουν πίσω χρήματα που είχαν λάβει τα προηγούμενα χρόνια, κάτι τέτοιο θα ισοδυναμούσε κυριολεκτικά με οικονομική καταστροφή. Γιατί οι νέοι αγρότες που εισήλθαν στην καπνοκαλλιέργεια λίγο πριν τις αλλαγές που επέφερε σε αυτόν τον τομέα η ΚΑΠ στα μέσα της προηγούμενης δεκαετίας, είχαν λάβει υπέρογκα δάνεια για να προμηθευτούν ειδικό εξοπλισμό και όλα τα απαιτούμενα για να λειτουργήσουν μία -μικρή στις περισσότερες περιπτώσεις- εκμετάλλευση, υπολογίζοντας και σε αυτά τα χρήματα των ενισχύσεων.

  Πολλοί νέοι αγρότες, οι οποίοι ενώ είχαν ενταχθεί στο πρόγραμμα των νεοεισερχόμενων αγροτών το έτος 2009, σήμερα το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, τους στέλνει ειδοποιητήρια ώστε να δώσουν πίσω τα χρήματα που τους είχαν δοθεί ως βοήθεια για ένα νέο ξεκίνημα σχετικά με τις καλλιέργειές τους.

   Ωστόσο, η συντριπτική πλειοψηφία των νέων αγροτών περίμενε   την έναρξη των Σχ. Βελτίωσης για να αρχίσει  τις επενδύσεις και να  καλλιεργήσει  αυτά που είχε προγραμματίσει. Δυστυχώς τα Σχ. Βελτίωσης άρχισαν το 2011  και οι πρώτες εγκρίσεις άρχισαν να έρχονται στο τέλος του 2012. Τα παραπάνω  μαζί με την κακή οικονομική κατάσταση είχαν σαν αποτέλεσμα πολλοί νέοι αγρότες  να  καθυστερήσουν  την φύτευση των καλλιεργειών τους ή να μην καλλιεργούν  δυναμικές καλλιέργειες  λόγω έλλειψης  μηχανημάτων.

   Το αποτέλεσμα  είναι, να  μην έχουν  πετύχει τους στόχους που είχαν θέσει για την τριετία και τώρα να κινδυνεύουν να επιστρέψουν χρήματα πίσω.

Κατόπιν των ανωτέρω,

ΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ

1.         Σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε ώστε να μην απενταχθούν οι νέοι αγρότες που είναι  ήδη  ενταγμένοι στην αγροτική διαδικασία, εγκαταλείποντας έτσι την ενασχόληση με τον πρωτογενή  τομέα;

Ο ερωτών Βουλευτής

Λευτέρης Κ. Αυγενάκης

Βουλευτής ΝΔ Ηρακλείου

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s