Βαμβάκι

Μάξιμος: Οι βαμβακοπαραγωγοί δεν θα χάσουν την συνδεδεμένη

     xarakopoulos

     Τα κυριότερα σημεία της απάντησης  του αναπληρωτή Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μάξιμου Χαρακόπουλου στην επίκαιρη ερώτηση της Βουλευτού Β’ Πειραιά του ΚΚΕ κ. Διαμάντως Μανωλάκου σχετικά με την απόρριψη της αποζημίωσης από την Ευρωπαϊκή Ένωση των πληγέντων από το πράσινο σκουλήκι βαμβακοπαραγωγών για το 2010

     Έλεγχος σε ΠΑΣΕΓΕΣ- ΓΕΣΑΣΕ-ΣΥΔΑΣΕ από τη Διεύθυνση Δημοσιονομικών Ελέγχων του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους

     «Από τις εισφορές των αγροτών στον ΕΛΓΑ μέχρι σήμερα καταβάλλονται επιχορηγήσεις στις τριτοβάθμιες αγροτικές οργανώσεις ΠΑΣΕΓΕΣ, ΓΕΣΑΣΕ και ΣΥΔΑΣΕ, για τις οποίες έχουμε παραγγείλει οικονομικό και διαχειριστικό έλεγχο. Οι χρηματοδοτήσεις που λαμβάνουν από το 1994 έως και το 2011 αγγίζουν σχεδόν τα 60 εκατομμύρια ευρώ. Επειδή υπάρχουν ερωτηματικά αν κατετέθησαν τα πορίσματα από τη Διεύθυνση Οικονομικού Ελέγχου και Επιθεώρησης του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, θέλω να πω ότι ο έλεγχος που ζητήσαμε είναι από το 1994 έως σήμερα.

dikaiosini    Τα πορίσματα που έχουν έρθει μέχρι τούδε αφορούν την πενταετία 2007-2011. Δεν θέλω, λοιπόν, να κάνω κανένα σχόλιο για την πληρότητα, την επάρκεια ή τη μεθοδολογία της έρευνας. Αναμένω το συνολικό πόρισμα. Γνωρίζω, επίσης, ότι μετά από κοινοποίηση της αρχικής παραγγελίας έρευνας, της υπόθεσης έχουν επιληφθεί ο Οικονομικός Εισαγγελέας, το ΣΔΟΕ και το Σώμα Ελεγκτών Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης. Προφανώς τα αποτελέσματα και της δικής τους έρευνας θα συνεκτιμηθούν. Και για να μην υπάρχει καμία σκιά και κανένα ερωτηματικό, σήμερα θα ζητήσω και τη συνδρομή της Γενικής Διεύθυνσης Δημοσιονομικών Ελέγχων του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους».

Ισχνή και αδύναμη η επιχειρηματολογία της προηγούμενης κυβέρνησης για τα ΠΣΕΑ στο βαμβάκι το 2010

bambak900     «Πράγματι, οι ζημιές από το πράσινο σκουλήκι του 2010 είναι μία πονεμένη ιστορία. Γιατί η προηγούμενη πολιτική ηγεσία, η προηγούμενη Κυβέρνηση, γνώριζε ότι με την ισχνή και αδύναμη επιχειρηματολογία που συνόδευσε το αίτημα για προγράμματα ΠΣΕΑ κρατικών ενισχύσεων, πως η απάντηση από την Κοινότητα πιθανότατα θα ήταν αρνητική όπως και πράγματι ήταν. Η τελεσίδικη απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δεν επιτρέπει την καταβολή κρατικών ενισχύσεων στους παραγωγούς βαμβακιού του 2010 που επλήγησαν από το πράσινο σκουλήκι».

Δε θα χάσουν τη συνδεδεμένη οι βαμβακοπαραγωγοί

bambaki80      «Όσον αφορά στο μέγα ζήτημα που έχει να κάνει με το αν θα καταβληθεί η συνδεδεμένη σε όσους παραγωγούς δεν έχουν πιάσει το πλαφόν της παραγωγής βάμβακος, έχω πει ξανά –και το τόνισα και από την Καρδίτσα στην οποία βρέθηκα την προηγούμενη Κυριακή, στην Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών και στο Δήμο- ότι δεν θα υπάρξει αγρότης βαμβακοπαραγωγός ο οποίος καλλιέργησε και μάζεψε τη σοδειά του που δεν θα πάρει τη συνδεδεμένη, εφ’ όσον έχει πληγεί από το πράσινο σκουλήκι και πιστοποιηθεί αυτό από τον ΕΛΓΑ, από τις αρμόδιες Υπηρεσίες μας ή από τις Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής των Περιφερειακών Ενοτήτων που βρίσκονται σε συνεργασία με τον ΟΠΕΚΕΠΕ».

Ενεργοποιούμε το άρθρο 10 του Κανονισμού για πρόληψη και αντιμετώπιση νόσων

    «Επειδή δεν έχει νόημα να κλαίμε πάνω από το χυμένο γάλα το ζητούμενο είναι να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε από τούδε και στο εξής για να μην επαναληφθούν τέτοια φαινόμενα στο μέλλον. Αποφασίσαμε, λοιπόν, στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σε συνεργασία με τον ΕΛΓΑ και έχουμε δρομολογήσει τα εξής: πρώτον, την ενεργοποίηση του άρθρου 10 του Κανονισμού που επιτρέπει ενισχύσεις για την πρόληψη και την αντιμετώπιση των ζημιών που προκαλούνται από νόσους σε ζώα ή φυτά, καθώς και από επιβλαβείς οργανισμούς, όπως είναι και το πράσινο σκουλήκι, δεύτερον, την ενεργοποίηση του θεσμού της προαιρετικής ασφάλισης. Είναι μία μεταρρύθμιση που προωθούμε στον ΕΛΓΑ, στην οποία αναφέρθηκε και ο Πρωθυπουργός προχθές κατά την επίσκεψή του στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων».

Προαιρετική ασφάλιση για ζημιές  μη καλυπτόμενες από τον ΕΛΓΑ

     «Τα ασφάλιστρα που καταβάλλουν οι αγρότες σχετίζονται με συγκεκριμένες νόσους ή αίτια που αποζημιώνονται. Το πράσινο σκουλήκι δεν συμπεριλαμβάνεται σε αυτά.

   Η πρόθεσή  μας, λοιπόν, είναι ενεργοποιώντας το θεσμό της προαιρετικής ασφάλισης να δώσουμε τη δυνατότητα με ένα επιπλέον ασφάλιστρο οι παραγωγοί να μπορούν να ασφαλίζουν την καλλιέργειά τους, τη σοδειά τους και για αίτια που σήμερα δεν αποζημιώνονται.

     Προς αυτήν την κατεύθυνση θα ζητήσουμε την εκπόνηση αναλογιστικών μελετών, για να δούμε πώς θα προχωρήσουμε στην υλοποίηση αυτού του νέου θεσμού που θέτουμε σε εφαρμογή».

tractor3

Πρόληψη και Ορθές Γεωργικές Εφαρμογές έχουν ιδιαίτερη αξία

     «Το άρθρο 10 του Κανονισμού μιλά για πρόληψη και αντιμετώπιση. Δεν μπορεί να έχει αναδρομική ισχύ. Μακάρι να μπορούσε! Όμως, όταν αναφέρεται σε πρόληψη και αντιμετώπιση, προφανώς αφορά σε εφαρμογή στο μέλλον.

    Σε κάθε περίπτωση, εκείνο που θέλω να πω είναι ότι έχει ιδιαίτερη αξία η πρόληψη και οι ορθές γεωργικές εφαρμογές. Γι’ αυτό, θα ήθελα και από αυτό το Βήμα να ζητήσω από τους βαμβακοπαραγωγούς, από τους αγρότες μας, να παρακολουθούν τα Δελτία Γεωργικών Προειδοποιήσεων που εκδίδουν οι Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής σε συνεργασία με τις αρμόδιες Υπηρεσίες Φυτοπροστασίας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων».

Ο ΕΛΓΑ οφείλει να είναι αξιόπιστος και βιώσιμος

elga201     «Πολλές φορές μου δόθηκε η δυνατότητα να σας απαντήσω ότι πουθενά στον κόσμο δεν υπάρχει ασφαλιστική εταιρεία, ασφαλιστικός Οργανισμός που να ασφαλίζει στο 100% τη ζημιά.

     Εάν τα βάλουμε όλα και μειώσουμε και τα ασφάλιστρα, όπως λέτε, που τα θεωρείτε αυξημένα, εκείνο που θα πετύχουμε είναι να χρεοκοπήσει ο ΕΛΓΑ και να καταφεύγει και πάλι σε δάνεια, χρέη και οφειλές που θα καλύπτονται από τον Κρατικό Προϋπολογισμό. Δηλαδή, θα επιβαρύνουν το σύνολο των φορολογουμένων. Μπορούμε να το κάνουμε; Δεν νομίζω ότι η χώρα είναι στη θέση να επιτρέψει κάτι τέτοιο.

    Δεν θα είναι βιώσιμος ένας τέτοιος Οργανισμός και καταλαβαίνετε πόσο μεγάλη σημασία έχει σήμερα να έχουμε βιώσιμους και αξιόπιστους ως προς τις οφειλές τους προς τους πολίτες Οργανισμούς. Και ο ΕΛΓΑ, με τις όποιες καθυστερήσεις που οφείλονται στα πραγματικά προβλήματα που έχουμε με τις μειώσεις του προσωπικού, είναι σε μεγάλο βαθμό αξιόπιστος στις οφειλές του προς τους πολίτες».

      πηγή :  larissanet.gr

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s