Νέοι Αγρότες

Νέοι Αγρότες και Δίκτυα παραγωγών-καταναλωτών

mixailidis

ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ 28-11-2012

  Το Σάββατο, 1 Δεκ 2012, στην Πάρο, στις 17.30, στο «Σπιτικό» στην παραλία της Παροικιάς, και την Κυριακή, 2 Δεκ 2012, στην Νάξο, στις 16.00, οργανώνονται από την Ελληνική Εταιρία Περιβάλλοντος & Πολιτισμού και την Τοπική Πολιτική Κίνηση Οικολόγων Πρασίνων συναντήσεις-συζητήσεις με θέμα «Νέοι Αγρότες και Δίκτυα Παραγωγών-Καταναλωτών».

  Οι «ατμομηχανές» ανάπτυξης της Ελλάδας είναι η γεωργία της, η βιομηχανία τροφίμων της και ο τουρισμός της (κατά ΣΕΒ, ΕΕΤ & ΤτΕ).laxanika

  Ο πολλαπλασιαστής απασχόλησης της γεωργίας στην Ελλάδα είναι 4.7, δηλαδή αν μπορέσουμε να αυξήσουμε τους απασχολούμενους στον αγροτικό τομέα κατά έναν, τότε η συνολική απασχόληση στην Ελλάδα θα αυξηθεί κατά 4,7 θέσεις εργασίας σε διάφορες άσχετες με την γεωργία εργασίες.

Ο πολλαπλασιαστής ΑΕΠ της ελληνικής γεωργίας είναι 5, δηλαδή αν πρωτογενώς ο αγροτικός τομέας καταγράφεται ως 4% του ΑΕΠ, τότε στην πραγματικότητα η εισφορά του αγροτικού τομέα είναι το 20% του πλούτου.

Ο αγρότης είναι ο εξ επαγγέλματος ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΣ του περιβάλλοντος, και με την όξυνση των προβλημάτων της προστασίας της φύσης, τα αγροτικά επαγγέλματα θα βρίσκονται σε συνεχή αύξηση ζήτησης.

Ο πλανήτης μας θα έχει έλλειμμα 1 δις ισοδυνάμου τόνων σιτηρών το 2050, ενώ οι τιμές τροφίμων φαίνεται ότι θα αυξηθούν κατά 180% μέχρι το 2030. Η επισιτιστική ασφάλεια προηγείται της οποιασδήποτε άλλης οικονομικής δράσης.

laxanika3Ο πλανήτης μας παράγει σήμερα αρκετή τροφή για όλους, αλλά υπάρχουν δισεκατομμύρια πεινασμένων, ενώ στην χώρα μας μέχρι σήμερα οι Έλληνες πετούνε ως άχρηστα το 50% των τροφίμων που αγοράζουν. Το πραγματικό πρόβλημα δεν είναι πρόβλημα παραγωγής, αλλα πρόβλημα μεταφοράς και κατανομής των τροφίμων.

Ένα σχήμα Τοπικών Εφοδιαστικών Αλυσίδων, με στόχο την αυτονομία των τοπικών κοινωνιών, ίσως να είναι η απάντηση στις κρίσεις.

Το 2012, Διεθνές Έτος Συνεργατισμού (κατά μερικούς Συνεταιρισμών), ορίσθηκε από τον ΟΗΕ έτσι, μετά από εισήγηση του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας, διότι παρατηρήθηκε ότι οι κοινωνίες που διέθεταν οργανωμένους συνεταιρισμούς, ανταποκρίθηκαν σταθερότερα και επιτυχέστερα στις οικονομικές κρίσεις του 2008, σε όλο τον κόσμο.

Η Πανελλήνια Ένωση Νέων Αγροτών-ΠΕΝΑ προωθεί την Τοπική Ανάπτυξη, με αυτάρκεια και βιωσιμότητα (αειφορία), και σημαντικό εργαλείο είναι η ανάπτυξη Τοπικών Εφοδιαστικών Αλυσίδων και η αύξηση του Τοπικού Κοινωνικού Κεφαλαίου, με δομές και οργανώσεις, προώθησης του ΤΟΠΟΥ.

Το ΣαββατοΚύριακο, 1 & 2 Δεκ 2012, στην Πάρο και Νάξο, προσκαλούνται όλοι σε ανοικτές συναντήσεις-συζητήσεις (17.30, Πάρος και 16.00, Νάξος) με θέμα «Νέοι Αγρότες και Δίκτυα Παραγωγών-Καταναλωτών». Πληροφορίες

για Πάρο: κ. Νικ. Στεφάνου, 6932301696, και

για Νάξο: κα Χρ. Ευθυμιάτου, 6941527255.

Για την Καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, 6998282382frouta

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s