ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΑ ΣΙΤΗΡΑ / Συνεταιρισμοί

ΕΑΣ Βόλου : Έναρξη συμβολιακής γεωργίας

   Πρωτοβουλία για εφαρμογή συμβολαιακής γεωργίας σε πανθεσσαλικό επίπεδο γνωστοποίησε η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Βόλου σε σχετική συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο πρόεδρος της ΕΑΣ Βόλου κ. Νικήτας Πρίντζος, ανακοινώνοντας ότι έχει ληφθεί η συγκεκριμένη απόφαση από το Δ.Σ. της ΕΑΣ προς όφελος των αγροτών και των κτηνοτρόφων. Μέσω της πρωτοβουλίας της η ΕΑΣ Βόλου αναλαμβάνει τον ρόλο του διαμεσολαβητή μεταξύ αγροτών και κτηνοτρόφων προκειμένου να παρακαμφθεί ο ρόλος των καρτέλ και να εξασφαλιστεί μια λογική τιμή στην πώληση και την αγορά των προϊόντων. Σύσκεψη για το θέμα θα πραγματοποιηθεί επίσης το επόμενο Σάββατο 17 Νοεμβρίου, παρουσία του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κώστα Αγοραστού και άλλων αρμόδιων φορέων.
 
  Όπως τόνισε ο κ. Πρίντζος, η ΕΑΣ Βόλου ανέλαβε την πρωτοβουλία πιστεύοντας ότι θα υπάρχει μια θετική κατεύθυνση για τον κλάδο, αφού στοχεύει στη δημιουργία μιας ισορροπίας σε ορισμένα προϊόντα που παράγονται στο θεσσαλικό κάμπο.
  Σύμφωνα με τον ίδιο, σε πρώτη φάση η συμβολαιακή γεωργία θα ισχύει για το καλαμπόκι και το κριθάρι κι αν ευδοκιμήσει αυτό το εγχείρημα τότε θα επεκταθεί και σε άλλα προϊόντα. Μάλιστα μέσα από διαβούλευση θα καθοριστούν τιμές αγοράς των δύο συγκεκριμένων προϊόντων για το επόμενο έτος, αφού βέβαια πρώτα γίνει από αρμόδια επιτροπή ο καθορισμός, ο οποίος θα υπολογίσει το κόστος και θα δίνει και ένα κέρδος στον αγρότη.
   Αναφερόμενος σε αυτό τόνισε ο κ. Πρίντζος: «Η ΕΑΣ θα αγοράσει παραπάνω από 30.000 τόνους κριθάρι που αποτελούν το 50% της θεσσαλικής παραγωγής και παραπάνω από 30.000 τόνους καλαμπόκι που αποτελεί η ποσότητα αυτή το 20% της θεσσαλικής παραγωγής σε τιμή που αφενός θα καλύπτει το κόστος παραγωγής του γεωργού και θα του αποφέρει ένα λογικό κέρδος και αφετέρου οι κτηνοτρόφοι θα μπορούν να προμηθεύονται τα παραπάνω προϊόντα από την ΕΑΣ σε λογική τιμή, αλλά παράλληλα η ΕΑΣ να μπορεί να βγάλει τα έξοδά της από όλο αυτό το εγχείρημα χωρίς να αναλάβει οικονομικό ρίσκο η οργάνωση», επεσήμανε ο Πρόεδρος της ΕΑΣ Βόλου.
   Ο κ. Πρίντζος διευκρίνισε επίσης ότι στους γεωργούς θα δοθούν με πίστωση οι σπόροι, τα λιπάσματα και τα φυτοφάρμακα και πως το κόστος παραγωγής θα αφαιρείται κατά την πώληση του προϊόντος τους, ενώ οι κτηνοτρόφοι θα μπορούν να προμηθεύονται τις ποσότητες που χρειάζονται με πίστωση αλλά με τις ανάλογες διασφαλίσεις. Όπως διευκρίνισε, στα συμβόλαια που θα υπογράφονται θα υπάρχει διασφάλιση της ΕΑΣ είτε μέσω εκχώρησης δικαιωμάτων είτε με άλλον πρόσφορο τρόπο.
   Χαρακτηριστικά ο κ. Πρίντζος δήλωσε: «Θα πάμε δηλαδή με λίγα λόγια σε μια συμβολαιακή γεωργία, η οποία, αν επιτύχει, θα επεκταθεί και σε άλλα προϊόντα στο θεσσαλικό χώρο. Θέλω να τονίσω ιδιαίτερα ότι θα γίνει μια προσπάθεια οι μεν αγρότες τα γεωργικά εφόδια να τα πληρώσουν όταν θα γίνει η συγκομιδή των προϊόντων τους, οι δε κτηνοτρόφοι θα καταβάλουν το κόστος των ζωοτροφών τον μήνα Δεκέμβριο, όπου υπολογίζεται ότι θα έχουν μια σχετική ρευστότητα. Η κίνηση αυτή δεν έχει την έννοια της αποκομιδής κέρδους για την ΕΑΣ Βόλου, έχει την έννοια της αρωγής στον αγροτικό κόσμο της πατρίδας μας και να του δώσουμε μια λογική διέξοδο. Οι οικονομικές δυνατότητες της ΕΑΣ Βόλου δεν είναι απεριόριστες, αλλά ευελπιστώ ότι θα μπορούμε να πληρώσουμε 30.000 τόνους κριθάρι και 30.000 τόνους καλαμπόκι και στους 4 θεσσαλικούς νομούς. Η πολιτεία πρέπει να βοηθήσει ώστε να έχουμε διασφάλιση στην τήρηση των συμβολαίων που θα υπογραφούν», κατέληξε ο κ. Πρίντζος. Το συνολικό κόστος του εγχειρήματος αναμένεται να ανέλθει για την πρώτη χρονιά στα 25 εκατομμύρια ευρώ.
  Τέλος απηύθυνε κάλεσμα στους κτηνοτρόφους να προμηθευτούν κριθάρι από την ΕΑΣ που έχει απόθεμα 300 τόνους έναντι 24 λεπτών/κιλό, καθώς όπως πρόσθεσε, υπάρχουν κτηνοτρόφοι που αγοράζουν το κριθάρι ακόμη και 35 λεπτά το κιλό, τη στιγμή που ο γεωργός το πουλά 15 λεπτά το κιλό.
πηγή : Volos247.eu

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s