λαχανικά

Φθηνότερες έως 50% οι αγροτικές λαϊκές

   Στην Πρέβεζα άρχισε να λειτουργεί η πρώτη τέτοια πιλοτική αγορά χωρίς μεσάζοντες
 
   Σάρκα και οστά παίρνουν οι πρώτες λαϊκές αγορές χωρίς μεσάζοντες, οι Farmers’ Market όπως λέγονται στο εξωτερικό, όπου μεμονωμένοι παραγωγοί αλλά και συνεταιρισμοί διαθέτουν μια φορά την εβδομάδα τα προϊόντα τους απευθείας στους καταναλωτές.
Στην Πρέβεζα άρχισε ήδη να λειτουργεί η πρώτη τέτοιου είδους πιλοτική αγορά, όπου 30-35 παραγωγοί της περιοχής πωλούν από νωπά κηπευτικά όπως ντομάτες μέχρι τυποποιημένα αγροτικά προϊόντα όπως ελαιόλαδο, σε τιμές μέχρι και 50% χαμηλότερες από τις αντίστοιχες των σουπερμάρκετ της περιοχής.
 
      Κάθε Σάββατο, οι περίπου 1.800 καταναλωτές που επισκέπτονται τη συγκεκριμένη αγορά έχουν τη δυνατότητα να βρουν ντομάτες προς 0,60 ευρώ έναντι 1,30 ευρώ το κιλό που κοστίζουν στα σουπερμάρκετ (-54%), μελιτζάνες και πιπεριές προς 0,40 και 0,50 ευρώ όταν στις αλυσίδες πωλούνται προς 0,80-0,90 ευρώ το κιλό (-44%), καθώς και τυποποιημένο παρθένο ελαιόλαδο προς 3,5 ευρώ όταν ακριβώς το ίδιο προϊόν κοστίζει στα καταστήματα της περιοχής 6 ευρώ / λίτρο (-42%).
Στο θέμα της πρώτης «ανοικτής αγοράς παραγωγών» αναφέρθηκε την Παρασκευή στη Βουλή ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Αθ. Τσαυτάρης απαντώντας σε ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ. «Κατά το μοντέλο που ισχύει σε άλλες χώρες, όπως οι ΗΠΑ, την οργάνωση τέτοιων λαϊκών αναλαμβάνουν οι ίδιοι οι παραγωγοί σε συνεργασία με τον οικείο Δήμο. Στην Πρέβεζα είναι η Ενωση Νέων Αγροτών, ο Δήμος τούς έχει διαθέσει δωρεάν την έκταση, ενώ έχουν μοιραστεί μέχρι και ειδικές ταυτότητες στους πωλητές. Σειρά τώρα έχουν αντίστοιχα σχέδια στην Κοζάνη, πιθανώς σε χώρο παλαιού στρατοπέδου, στη Βέροια, στο Ηράκλειο Κρήτης και στην Πελοπόννησο», λέει ο κ. Τσαυτάρης.
   Η ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ.Τα κριτήρια επιλογής των περιοχών από τις οποίες αρχίζει ο θεσμός των Farmers’ Market είναι, να βρίσκονται κοντά σε αστικά κέντρα ώστε τα μεταφορικά να είναι χαμηλά, να είναι δυναμικές οι ομάδες των παραγωγών και να υπάρχει διαθεσιμότητα χώρων.
Δύο είναι οι βασικές διαφορές των Farmers’ Market από τις παραδοσιακές λαϊκές. Πρώτον, ότι επιτρέπεται να δραστηριοποιούνται μόνο παραγωγοί, συνεταιρισμοί ή και ολόκληρες ομάδες παραγωγών όταν στις λαϊκές υπάρχουν και πολλοί έμποροι, όπως λέει ο πρόεδρος της Ενωσης Νέων Αγροτών Πρέβεζας, Λεωνίδας Ραβανός. Δεύτερη διαφορά είναι ότι στις Farmers’ Market ενεργό ρόλο έχει και ο δήμος, τόσο στον εντοπισμό του χώρου στέγασης όσο και στην οργάνωσή του.
   Η φορολόγηση αγροτών. Στον ίδιο στόχο, δηλαδή να κλείσει η ψαλίδα τιμών από το χωράφι στο ράφι, αποσκοπεί και η αλλαγή του τρόπου φορολόγησης των αγροτών, όπως ανέφερε στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μ. Χαρακόπουλος. «Σήμερα πολλοί παραγωγοί με το δέλεαρ της επιστροφής του ΦΠΑ δέχονται την πρόταση των εμπόρων να γράφουν στο τιμολόγιο ότι πωλούν τα οπωροκηπευτικά τους σε τιμή μεγαλύτερη της πραγματικής. Ετσι, ο έμπορος μπορεί να δικαιολογήσει την υψηλή τιμή που θα μεταπωλήσει το προϊόν και έτσι φτάνει ακριβό στο ράφι. Αν όλοι οΙ αγρότες έχουν βιβλία και φορολογούνται με βάση τα έσοδα, δεν έχουν κανένα κίνητρο να ενδώσουν στην πίεση των εμπόρων», είπε ο κ. Χαρακόπουλος, εκτιμώντας ότι το μέτρο θα συμβάλει στο κλείσιμο της ψαλίδας των τιμών από το χωράφι στο ράφι.
 
πηγή : ΤΑ ΝΕΑ
 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s