Αγροτικός Τύπος

Αγροτική Έκφραση

 

Αναλύθηκαν σε εκδηλώσεις από το Δήμο Λαρισαίων και την Περιφέρεια Θεσσαλίας

Οι αλλαγές που φέρνει ο νέος κτηνοτροφικός νόμος

   Ενημερωτική εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην Τερψιθέα και στο Λουτρό του Δήμου Λαρισαίων για το νέο κτηνοτροφικό νόμο, από το Τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης του Δ. Λαρισαίων και τη Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας.

     Σύμφωνα με το νέο κτηνοτροφικό  νόμο 4056/2012 θεσμοθετούνται βασικές αλλαγές στον τρόπο αδειοδότησης των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων σε σχέση με τη διαδικασία που ακολουθήθηκε στα πλαίσια παλαιοτέρων νόμων  και διατάξεων. 

  Συγκεκριμένα προβλέπεται:

– Η δημιουργία υπηρεσίας μιας στάσης,της Δ/νσης Αγρ. Οικονομίας & Κτηνιατρικής των κατά τόπους περιφερειακών ενοτήτων εντός των ορίων των οποίων είναι εγκατεστημένες οι κτηνοτροφικές μονάδες, η οποία θα αποτελεί το μοναδικό σημείο επαφής των κτηνοτρόφων με δημόσια υπηρεσία.

– Η αλλαγή της διαδικασίας αδειοδότησης, από το σχήμα «πρώτα έλεγχος και μετά αδειοδότηση» στο σχήμα «προσωρινή αδειοδότηση, με την υποβολή των προβλεπόμενων δικαιολογητικών και την ανάληψη της υποχρέωσης τήρησης από το ενδιαφερόμενο φυσικό ή νομικό πρόσωπο των αιτήσεων και προϋποθέσεων που θέτει ο νόμος.

    Κατόπιν έλεγχος των δηλωθέντων δεσμεύσεων και προϋποθέσεων μετά από αυτοψία και οριστική αδειοδότηση».

    Η προσωρινή αδειοδότηση αφορά ,ανάλογα με την κατηγορία της κτηνοτροφικής εγκατάστασης, είτε στη χορήγηση αποδεικτικού κατάθεσης φακέλου, είτε στην έκδοση προέγκρισης άδειας εγκατάστασης.

– Ο έλεγχος των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων όχι μόνο κατά την έκδοση της άδειας αλλά και μεταγενέστερα με υποχρεωτικούς τακτικούς ελέγχους. Οι υποχρεωτικοί έλεγχοι διενεργούνται τον πρώτο χρόνο μετά την αδειοδότηση των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων και στη συνέχεια κάθε διετία , οι δε έκτακτοι οποτεδήποτε κρίνεται σκόπιμο.

– Η καταγραφή των αδειοδοτηθεισών κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων με τη δημιουργία αυτοτελούς ηλεκτρονικού μητρώου.

  Να σημειώσουμε ότι με το νέο κτηνοτροφικό νόμο οι κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις διακρίνονται σε τρεις (3) κατηγορίες:

1.Πρόχειρα καταλύματα.

2. Κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις που κατασκευάζονται με σκελετό θερμοκηπίου βάσει εγκεκριμένων τύπων κατασκευής ή κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις που κατασκευάζονται βάσει εγκεκριμένων προτύπων κατασκευής μέχρι 300τμ.

3.Κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις για τις οποίες απαιτείται η έκδοση άδειας οικοδομής.

     Στις ενημερωτικές εκδηλώσεις, από το Δ. Λαρισαίων συντονιστές ήταν ο κ. Κων/νος Δεσπόπουλος τεχν. Γεωπονίας και περιφερειακός σύμβουλος, η κ. Χριστίνα Κοντογιάννη γεωπόνος, η κ. Αγγελική Παπαδοπούλου γεωπόνος, ενώ από την Περιφέρεια ο κ. Δημήτρης Κουλουκτσής τμηματάρχης της Δ/νσης Αγρ. Οικονομίας και Κτηνιατρικής, αρμόδιος σε θέματα ζωικής παραγωγής και αλιείας, ο οποίος ήταν και ο κεντρικός ομιλητής.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s