Βαμβάκι

Το βρώμικο παιχνίδι των καρτέλ Βάμβακος

  

     Οργιάζει φέτος το καρτέλ των εκκοκκιστών που κρατά χαμηλές τις τιμές αγοράς στο βαμβάκι. Μέχρι τις αρχές του μήνα έπαιρναν το βαμβάκι από τους παραγωγούς χωρίς τιμολόγηση(!) λέγοντας πως οι παραγωγοί δύσκολα θα πάρουν πάνω από 38λ./κιλό στο χέρι. Έπειτα από συστηματικές και συνεχείς πιέσεις των αγροτών, άρχισαν τελικά να αγοράζουν το προϊόν ανακοινώνοντας τιμές.

   Η εμπορική τιμή κατρακύλησε φέτος στα 43-45λ./κιλό, ακόμη και 38λ./κιλό πούλησαν κάποιοι στα Τρίκαλα, έναντι 55-57λ./κιλό, μέχρι και 60λ./κιλό πέρσι, ενώ η διεθνής τιμή, αν και δεν φτάνει τα περσινά, κινείται σε ικανοποιητικά επίπεδα.

    Πολλές από τις Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών βγήκαν από το παιχνίδι, αφού ως υπερχεωμένες, οι μεγαλύτερες από αυτές, δεν αγοράζουν πλέον βαμβάκι και έχουν νοικιάσει τα εκκοκκιστήριά τους σε ιδιώτες.

Στη Θεσσαλία

   Για αρκετές εβδομάδες οι εκκοκκιστές παραλάμβαναν χωρίς να τιμολογούν το βαμβάκι, λέγοντας στους αγρότες ότι θα τους δώσουν τιμή αργότερα. Κάτω από την πίεση των παραγωγών την προηγούμενη εβδομάδα άρχισαν να παραλαμβάνουν βαμβάκι δίνοντας τιμή μέχρι 43λ./κιλό, κλειστή και χωρίς διαπραγμάτευση, ενώ ομάδα παραγωγών στα Βάγια Βοιωτίας πέτυχε τιμή και στα 45λ./κιλό.

    Οι επιχειρηματίες των μεταποιητικών μονάδων έχουν επιδοθεί σε έναν αγώνα να μαζέψουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερες ποσότητες βαμβακιού, με κλειστές τιμές, για να εγκλωβίσουν τους αγρότες, διαδίδοντας πως υπάρχει μεγάλη πίεση και οι τιμές δεν θα ανέβουν άλλο.

    «Εκτιμώ ότι οι τιμές δεν θα ξεπεράσουν τα 43-45λ./κιλό και αυτό οφείλεται στη διεθνή τιμή που φέτος είναι στα 70-76c/lb (σεντς/λίμπρα), ενώ πέρσι τέτοια εποχή ξεπερνούσε τα 100c/lb και άγγιζε τα 115c/lb. Επιπλέον, τα τελευταία δύο χρόνια καλλιεργήθηκαν τεράστιες εκτάσεις με βαμβάκι σε Ινδία και Κίνα, με αποτέλεσμα να υπάρχουν μεγάλα αποθέματα, έτσι δεν ζητείται προϊόν για εισαγωγή από αυτές τις χώρες», είναι η εξήγηση που μας έδωσε ο πρόεδρος της Ενωσης Εκκοκκιστών και Εξαγωγέων Βάμβακος, Νίκος Καραγιώργος. Από την πλευρά τους οι αγρότες υποστηρίζουν πως ναι μεν η διεθνής συγκυρία σπρώχνει προς τα κάτω την τιμή στο εσωτερικό και αυτή μετά βίας φτάνει σήμερα στα 41-43λ./κιλό, όμως η βαμβακόπιτα αφήνει ένα επιπλέον κέρδος των 4 λ./κιλό, επομένως η τελική τιμή μπορεί να διαμορφωθεί αυτήν την εποχή στα 45-47λ./κιλό, με ανοδικές τάσεις και να «τσιμπήσει» κάτι επιπλέον τις επόμενες μέρες.

    Σύμφωνα με τον κ. Καραγιώργο, η παραγωγή φέτος είναι καλή ποσοτικά, όσο και ποιοτικά, όχι όμως άριστη, όπως πέρσι. Οι δυνατές βροχοπτώσεις του Σεπτεμβρίου υποβάθμισαν την ποιότητα, κυρίως στον Θεσσαλικό Κάμπο, όπου το χρώμα του βαμβακιού είναι προς το γκρίζο.

    «Είναι μια δύσκολη χρονιά και προσπαθούμε να συγκρατήσουμε τις τιμές, προς όφελος των αγροτών. Δυστυχώς, η αδυναμία λειτουργίας του συνεταιριστικού κινήματος και η απραξία των Ενώσεων, αφήνει τους ιδιώτες να κάνουν παιχνίδι με τους δικούς τους όρους και οι παραγωγοί έφτασαν πλέον σε απελπιστική κατάσταση να παίρνουν όσα τους δίνουν στο χέρι», μας δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΑΣ Τρικάλων, Αχιλλέας Λιούτας.

    Η ΕΑΣ Τρικάλων αγοράζει το βαμβάκι για τα δύο εκκοκκιστήριά της με προκαταβολή 30λ./κιλό και η τελική τιμή αναμένεται να κλείσει αύριο ή μεθαύριο σε συνεδρίαση του ΔΣ.

   «Εμείς συνιστούμε στους αγρότες να εμπιστευτούν την Ενωση γιατί δεν θα χάσουν. Οι ιδιώτες εκκοκκιστές δίνουν 38λ./κιλό κλειστή τιμή και λένε πως λόγω της διεθνούς συγκυρίας δεν θα μπορέσουν να δώσουν κάτι παραπάνω», ανέφερε ο κ. Λιούτας, χωρίς πάντως να ανοίξει τα χαρτιά του για το πόσο θα δώσει η Ενωση, ως τελική τιμή στον παραγωγό.

   Στον Θεσσαλικό Κάμπο μεγάλες εκτάσεις με βαμβακοκαλλιέργειες έχουν πληγεί από το πράσινο σκουλήκι, στην Καρδίτσα μάλιστα η ζημιά φτάνει ως και στο 35%-40% της παραγωγής. Το πρόβλημα δεν είναι φετινό, κρατάει εδώ και τρία χρόνια και εκτοξεύει το κόστος παραγωγής, αφού οι πληγείσες εκτάσεις χρειάζονται συνεχές ράντισμα.

      Στη Λάρισα η καταχρεωμένη τοπική ΕΑΣ παραμένει και φέτος απλώς θεατής στο… πόκερ των επιχειρηματιών, αφού έχει νοικιάσει όλα τα εκκοκκιστήριά της σε ιδιώτες, οι οποίοι και δίνουν κλειστή τιμή στα 43λ./κιλό.

Κλίμα φόβου

   «Με το πρόσχημα της διεθνούς τιμής, που δεν ανεβαίνει με τον περσινό ρυθμό, οι ιδιώτες κρατούν χαμηλές τις τιμές και εμάς ομήρους των διαθέσεών τους. Είναι 4-5 εκκοκκιστές που κάνουν ό,τι θέλουν. Υπάρχει ένα κλίμα φόβου και τρομοκρατίας. Φοβόμαστε ότι στο τέλος θα μας μείνουν αμανάτι τα βαμβάκια και τα δίνουμε σε όποια τιμή μας προσφερθεί», καταγγέλλει ο πρόεδρος της ΕΑΣ Καρδίτσας, Βασίλης Γιαννάκος, προσθέτοντας πως στον νομό του οι εκκοκκιστές δεν δίνουν πάνω από 40λ./κιλό.

Ο μεγαλύτερος αγοραστής βαμβακιού ρίχνει τις τιμές

Η Κίνα κλείνει τις πόρτες σε ΗΠΑ – Καναδά

     Στη Θράκη έχει μαζευτεί περίπου το 50% της παραγωγής και η ΕΑΣ Ροδόπης αγοράζει το βαμβάκι με τιμή 43λ./κιλό από τους παραγωγούς, χωρίς σχεδόν καμία ελπίδα για μικρή έστω επιπλέον αύξηση.

   «Παρακολουθώντας την κατάσταση, εκτιμούμε ότι δεν θα μπορέσουμε να δώσουμε περισσότερα χρήματα όσο και αν ανέβει η διεθνής τιμή του. Νομίζουμε ότι τα 43λ./κιλό είναι μια σχετικά καλή τιμή για τη φετινή χρονιά, μακάρι να μπορούσαμε να πιάσουμε τους περσινούς στόχους και τις περσινές τιμές», μας είπε ο πρόεδρος της ΕΑΣ Ροδόπης, Νίκος Σκοπιανός.

Στήριξη εγχώριας παραγωγής

   Πληροφορίες από την Κίνα, που είναι ο μεγαλύτερος αγοραστής βαμβακιού στον κόσμο, αναφέρουν ότι θα αργήσουν να ανοίξουν οι ποσοστώσεις εισαγωγής προϊόντος, με στόχο τη στήριξη της εγχώριας παραγωγής, ενώ μεγάλες ποσότητες θα εισαχθούν από την Ινδία, αφήνοντας έξω από το παιχνίδι τις ΗΠΑ και τον Καναδά. Από την πλευρά τους οι Αμερικανοί ειδικοί συνιστούν υπομονή στους δικούς τους παραγωγούς.

   Πρόσφατα μάλιστα ο καθηγητής Ντον Σάρλεϊ, από το Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Τζόρτζια, υποστήριξε πως η φετινή παραγωγή είναι πολύ πιθανόν να πουληθεί σε υψηλότερες τιμές κατά τη διάρκεια του χειμώνα ή της άνοιξης του 2013.

   Οι Ελληνες βαμβακοκαλλιεργητές ωστόσο, θέλουν άμεσα να παραδώσουν το προϊόν και να εισπράξουν τα χρήματα, καθώς έχουν ήδη πληρώσει περίπου 150€/στρ. ως κόστος παραγωγής.

Οι αποδόσεις

    Αναφορικά με τις στρεμματικές αποδόσεις φέτος είναι εξαιρετικά καλές, φτάνοντας στα 350 κιλά/στρ. στην Καρδίτσα και στη Βοιωτία, 300-350 κιλά/στρ. σε περιοχές της Λάρισας, 250 κιλά/στρ. στην Ξάνθη.

     Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Αλμυρού Μαγνησίας, Δημήτρη Νανά, η στρεμματική απόδοση στην περιοχή είναι 300 κιλά/στρ. και η τιμή δεν θα ξεπεράσει τα 45λ./κιλό.

    Σημειώνεται πως η τιμή των 43-45λ./κιλό αποτελεί την εμπορική τιμή του προϊόντος. Σε αυτήν πρέπει να προστεθούν και οι κοινοτικές ενισχύσεις-επιδοτήσεις που είναι δύο ειδών.

    Η αποσυνδεδεμένη ενίσχυση προέρχεται από τα δικαιώματα που έχει κάθε παραγωγός, ανάλογα με τον μέσο όρο των εκτάσεων που είχε την τριετία 2000-2001-2002 και είναι περίπου 103€/στρ., ενώ η συνδεδεμένη κατανέμεται ανάλογα με τις εκτάσεις που καλλιεργεί κάποιος και ήταν πέρσι 80€/στρ.

    Η συνολική ποσότητα στην Ελλάδα παραμένει στα περσινά επίπεδα. Φέτος καλλιεργήθηκαν περίπου 2.700.000 στρ. και η συνολική παραγωγή του σύσπορου βαμβακιού θα είναι κοντά στους 830.000 τόνους και του εκκοκκισμένου στους 270.000 τόνους, ενώ επιπλέον θα παραχθούν 420.000 τόνοι βαμβακόσπορου.

Διεθνείς πιέσεις

     «Ο περιορισμός της κατανάλωσης διεθνώς, σε συνδυασμό με την επιφυλακτικότητα της Κίνας να αγοράσει νέες ποσότητες, πιέζουν τις τιμές προς τα κάτω. Το βαμβάκι είναι χρηματιστηριακό προϊόν και δεν μπορούμε να καθορίσουμε εμείς τις τιμές», σημειώνει ο πρόεδρος της ΕΑΣ Ροδόπης, Νίκος Σκοπιανός. Στη Θράκη έχει μαζευτεί το 50% της παραγωγής και η ΕΑΣ Ροδόπης αγοράζει με τιμή 43λ./κιλό.

• Οι επιχειρηματίες των μεταποιητικών μονάδων έχουν επιδοθεί σε έναν αγώνα να μαζέψουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερες ποσότητες βαμβακιού, με κλειστές τιμές, για να εγκλωβίσουν τους αγρότες, διαδίδοντας πως οι τιμές δεν θα ανέβουν άλλο.

• Η συνολική ποσότητα στην Ελλάδα παραμένει στα περσινά επίπεδα. Φέτος καλλιεργήθηκαν περίπου 2,7 εκατ. στρ. και η συνολική παραγωγή του σύσπορου βαμβακιού θα είναι κοντά στους 830.000 τόνους και του εκκοκκισμένου στους 270.000 τόνους.

  πηγή : EΘΝΟΣ (ΜΑΡΙΑ ΡΙΤΖΑΛΕΟΥ), το εντοπίσαμε στο thessalikigi.gr

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s