ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ / Εκδηλώσεις

Σεμινάριο Στέβιας και Ημερίδα Λυκίσκου

 

 Κυριακή 11 Νοεμβρίου 2012  στην Αλεξάνδρεια

      Αίθουσα: « Ι.Κ.Ε.Α. ΣΤΕΒΙΑΣ και ΛΥΚΙΣΚΟΥ»

  ( στην οδό Γρηγορίου Λαμπράκη 50 στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας ) 

 Θέματα Ημερίδας:

 1. Καλλιέργεια- Μεταποίηση- Εμπορία –

Ευεργετικές ιδιότητες- Χρήσεις Στέβιας».

2. Γνωριμία με τον ελληνικό αυτοφυή Λυκίσκο.

Κεντρικός ομιλητής:

 ο Γεωπόνος- ερευνητής Παύλος  Καπόγλου,  συγγραφέας  του βιβλίου:

«ΣΤΕΒΙΑ- γλυκιά, αλλά αθώα. Η ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗ  ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΤΗΣ»

         Είσοδος  από 30 έως 50 ευρώ / άτομο.

Πληροφορίες  και Πρόγραμμα Ημερίδας:

 Στα blog:      http://stevia-gr.blogspot.com

                      http://stevia-kapogloupm.blogspot.com 

Δηλώσεις συμμετοχής

Στα email:     pkapoglu@gmail.com

                         pkapoglu@hotmail.com

                                          τηλ. 6944 932 985

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΣΤΕΒΙΑΣ και  ΗΜΕΡΙΔΑ ΛΥΚΙΣΚΟΥ  στην Αλεξάνδρεια  στις 11/11/2012

 Συντάκτης:

Παύλος Καπόγλου- Γεωπόνος- Ερευνητής Στέβιας και Λυκίσκου.

    Παρακολουθώντας  τα προβλήματα της Ελληνικής  Γεωργίας  και  παράλληλα αφουγκραζόμενοι  την αγωνία των Ελλήνων  Αγροτών για αναζήτηση νέων και παραδοσιακών «εναλλακτικών καλλιεργειών στην Ελλάδα» με διεθνή ζήτηση και ανταποκρινόμενοι στην επιθυμία πολλών ενδιαφερομένων να ενημερωθούν για την καλλιέργεια της Στέβιας, θεωρήσαμε σκόπιμη τη διεξαγωγή  νέου Σεμιναρίου Στέβιας και ταυτόχρονα Ημερίδας Λυκίσκου στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας στις 11/11/2012.

 Στο Σεμινάριο Στέβιας και στην Ημερίδα Λυκίσκου στην Αλεξάνδρεια στις 11/11/2012, θα αναφερθούμε λοιπόν σε δυο σημαντικές και κερδοφόρες καλλιέργειες:

Στη ΣΤΕΒΙΑ και  στον ΛΥΚΙΣΚΟ, οι οποίες μπορούν να συμβάλλουν στην αγροτική, στη βιομηχανική και  οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας  και να  προσφέρουν  διέξοδο από την παρούσα οικονομική  κρίση της.

1)    Η  ΣΤΕΒΙΑ είναι ένα μαγικό φυτό, που δίνει ζάχαρη 300 φορές πιο γλυκιά από τη τευτλοζάχαρη, αλλά χωρίς καθόλου θερμίδες και είναι χρήσιμη για τη διατροφή των σακχαροδιαβητικών, των παχύσαρκών και για υγιεινή διατροφή όλων μας

Μετά την έγκριση της Χρήσης της Στέβιας από την ΕΕ στις 11/11/2011 ως ασφαλές τρόφιμο και γλυκαντικό, άρχισε από τις αρχές του 2012  στην ΕΕ και στην Ελλάδα η παραγωγή και κυκλοφορία ποτών και τροφίμων που παρασκευάζονται με Στέβια, πολλά από τα οποία ήδη έκαναν έντονη διαφημιστική τηλεοπτική παρουσία στην Ελλάδα και αύξησαν το ενδιαφέρον του καταναλωτικού κοινού, αλλά και του αγροτικού κόσμου.

Ταυτόχρονα μετά τις 11/11/2011 άνοιξε πλέον και ο δρόμος για την επέκταση της καλλιέργειας σε όλη την ΕΕ και στην Ελλάδα, την  οποία μέχρι τότε καλλιεργούσαμε μόνον σε πειραματικές και δοκιμαστικές καλλιέργειες με ειδική άδεια από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Η Στέβια είναι μια αξιόλογη και κερδοφόρα εναλλακτική καλλιέργεια με διαρκώς ραγδαία αυξανόμενη παγκόσμια ζήτηση και κατανάλωση των προϊόντων της. Η καλλιέργεια της Στέβιας είναι υψηλής κερδοφορίας σε σύγκριση με άλλες ετήσιες, αλλά ακόμη και σε σύγκριση με αρκετές πολυετείς παραδοσιακές καλλιέργειες της Ελλάδας.

Εφέτος το 2012 οι δοκιμαστικές καλλιέργειες της Στέβιας με την επιστημονική επίβλεψη του Γεωπόνου και ερευνητή της Στέβιας Παύλου  Καπόγλου επεκτάθηκαν σε πολλά μέρη της Ελλάδας και κυρίως σε καπνοπαραγωγικές περιοχές, στην Κεντρική Μακεδονία, στη Θράκη και στη Θεσσαλία, αλλά και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας.

Επίσης συνεχίστηκε και το 2012 για 3η χρονιά η  συνεργασία του με την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης (ΕΒΖ) και η καλλιέργεια Στέβιας σε  ιδιόκτητη έκταση  της  ΕΒΖ  στο  εργοστάσιο  της  στο  Πλατύ  Ημαθίας.

Η λειτουργία στην Ελλάδα εργοστασίου μεταποίησης της Στέβιας θα βοηθήσει αποφασιστικά στην επέκταση της καλλιέργειας της Στέβιας στην Ελλάδα, καθόσον με το σύστημα της Συμβολαιακής Γεωργίας θα είναι εξασφαλισμένη για τους Στεβιοκαλλιεργητές Αγρότες η διάθεση της παραγωγής τους.

Η μεταποίηση της Στέβιας είναι μια επένδυση άμεσης απόσβεσης και πολύ υψηλής κερδοφορίας και γι’ αυτό καλούνται οι Έλληνες επιχειρηματίες να τολμήσουν να επενδύσουν σε αυτό τον βιομηχανικό τομέα.

Υπάρχουν αρκετοί ενδιαφερόμενοι επενδυτές, που έχουν απευθυνθεί στον Γεωπόνο Παύλο Καπόγλου και εκδήλωσαν το ζωηρό ενδιαφέρον τους να επενδύσουν στη μεταποίηση της Στέβιας.

Αναμένεται λοιπόν βάσιμα , ότι θα λειτουργήσει εντός του 2013 εργοστάσιο μεταποίησης της Στέβιας στην Ελλάδα, που θα συμβάλλει επί πλέον στην εισροή νέου πρωτογενούς συναλλάγματος, καθόσον η Στέβια είναι εξαγώγιμο προϊόν και η επιχείρηση θα έχει εξαγωγικό προσανατολισμό. 

Οι συμμετέχοντες στο Σεμινάριο Στέβιας στην Αλεξάνδρεια  θα έχουν την ευκαιρία να εκπαιδευτούν στην καλλιέργεια της Στέβιας στις διάφορες φάσεις της. Δηλαδή στη παραγωγή σποροφύτων Στέβιας στα Στεβιοσπορεία, στη Μεταφύτευση της στο χωράφι, στις καλλιεργητικές φροντίδες και στη Συγκομιδή της, καθώς και την Αποξήρανση των φυτών Στέβιας για την παραγωγή του τελικού αγροτικού προϊόντος, που είναι τα ξηρά φύλλα της Στέβιας.                                                                                                         

2)    Ο ΛΥΚΙΣΚΟΣ ( HUMULUSLUKULUS )  είναι το κύριο και απαραίτητο συστατικό για την παρασκευή του γνωστού Ζύθου ή αλλιώς Μπύρας.                                 Ο Λυκίσκος είναι αυτοφυής και γνωστός στην Ελλάδα  από αρχαιοτάτων χρόνων και χρησιμοποιούνταν για την παρασκευή του Ζύθου (Μπύρας).                   Σήμερα δυστυχώς ο ελληνικός Λυκίσκος είναι ο περιφρονημένος θησαυρός της Ελληνικής Γης, που βρίσκεται αυτοφυής σε πολλές περιοχές της Ελλάδας.

Ο ΛΥΚΙΣΚΟΣ ( HOEPFEN στα Γερμανικά και HOPS στα Αγγλικά) αποκαλείται και είναι ο «πράσινος χρυσός» για άλλες χώρες ( Γερμανία, Τσεχία, ΗΠΑ, Αγγλία, Κίνα κ.ά. ), οι οποίες θησαυρίζουν από την καλλιέργεια του, αλλά στην Ελλάδα είναι  και θεωρείται δυστυχώς ένα ταπεινό και περιφρονημένο «αγριόχορτο»,  εξαιτίας της αδιαφορίας διαχρονικά του ελληνικού κράτους και του Υπουργείου Γεωργίας ( σήμερα ΥΠ.ΑΑΤ).               Οι συμμετέχοντες στην Ημερίδα Λυκίσκου στην Αλεξάνδρεια θα έχουν μια πρώτη γνωριμία με τον θαυμάσιο αυτοφυή ελληνικό Λυκίσκο με τα αξιόλογα χαρακτηριστικά και την υπεροχή του σε σύγκριση με άλλες γνωστές ξένες ποικιλίες Λυκίσκου και ακόμη θα ενημερωθούν για τις δυνατότητες που προσφέρει ο Λυκίσκος για την αγροτική και βιομηχανική ανάπτυξη της Ελλάδας.

ΙΔΡΥΣΗ ΟΜΑΔΑΣ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΛΥΚΙΣΚΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ.

Ταυτόχρονα θα γίνει η πρώτη προσπάθεια στην Ελλάδα για την Ίδρυση της πρώτης ομάδας παραγωγών Λυκίσκου στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στην περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας με στόχο την επέκταση αυτής της παραδοσιακής σε άλλες χώρες (αλλά νέας για την Ελλάδα) δυναμικής και κερδοφόρας καλλιέργειας του Λυκίσκου, που έχει μια σταθερά αυξανόμενη ζήτηση και κατανάλωση σε παγκόσμια κλίμακα.  

Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στα ιστολόγια :

http://stevia-kapogloupm.blogspot.com

http://stevia-gr.blogspot.com

http://lykiskos-gr.blogspot.com

τηλ 6944 932985

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s