Νέοι Αγρότες

Επιστροφή στην Ύπαιθρο

     Άλλο ένα ρεπορτάζ των ξένων ειδησεογραφικών ΜΜΕ σχετικά με την επιστροφή στην Ύπαιθρο λόγω οικονομικής κρίσης.  

Επιστροφή στην Ύπαιθρο

      Όλγα  Παλαβινού στην Πελοπόννησο. Πριν απο μισό χρόνο ούτε που μπορούσε να φανταστεί ότι θα επέστεφε στην επαρχία .»Καμιά προοπτική για εργασία δεν υπήρχε στην πόλη . Κάποιος μου έδωσε την ιδέα να ασχοληθώ με την μελισσοκομία. Ήταν μια καλή ευκαιρία για ένα νέο ξεκίνημα».

Βίντεο:
Deutsche Welle
Εκφωνητής:
Gunnar Kohne
Ημερ/νία δημοσίευσης:
20 Mαίου 2012
Μετάφραση :
Aθ.Βασιλακάκης

     Τώρα η Όλγα ανήκει στους  40.000 ανθρώπους που τα  τελευταία 2χρόνια επέστρεψαν στην ύπαιθρο.

Πελοπόννησος : Η περιφέρεια που τις τελευταίες δεκαετίες είχε πληγεί από την εσωτερική μετανάστευση.   Τώρα γίνεται το αντίθετο . Η μικρή εγκαταλειμμένη κοινότητα αποκτά  περισσότερους κατοίκους . Μια από αυτού η Κων/να Παπαναστασίου.

   Μετάτρεψε  το πατρικό σπίτι σε ένα  μικρό πανδοχείο . Η πρώην  υπάλληλος έχασε την εργασία της στην Αθήνα και επέστρεψε στα πάτρια εδάφη. Μια απόφαση που δεν μετάνιωσε ποτέ.

    «Η κρίση έχει φτάσει έως εδω,» εξηγεί η ίδια,  » δεν υπάρχουν πολλά χρήματα ούτε στην επαρχία , απλώς η ψυχολογία είναι πολύ καλύτερη σε σχέση με την Αθήνα.»

      Στην μικρή κωμόπολη Λεβίδι με τους 700 κατοίκους χαίρονται κάθε φορά που αυξάνεται η πόλη και  αποκτάει περισσότερους κατοίκους . Ο σύζυγος της Όλγας ανάλαβε την ταβέρνα . Η κόρη τους γεννήθηκε εδώ. Στην Αθήνα δεν θα εμπιστευόταν να κάνουν παιδί με την οικονομική αβεβαιότητα  .

Αθήνα : Υπολογίζεται ότι κάθε δεύτερος που κατοικεί εδώ, έχει γεννηθεί στην επαρχία. Οι ειδικοί όμως αμφιβάλουν έαν η επιστροφή στον πρωτογενή τομέα , αποτελεί λύση στο οικονομικό αδιέξοδο της χώρας.

Θεόδωρος Παλαγίδης Πανεπιστήμιο Πειραιώς : Η δυνατότητα να αυξήσουμε το ΑΕΠ από τον πρωτογενή τομέα είναι εφικτή , αλλά για να φτάσουμε στο σημείο να εξοφλήσουμε όλο δημόσιο χρέος θα χρειαστεί κάτι μεγαλύτερο!

Κοινότητα  Ντορίζας, Πελοπόννησος  :

  H  Όλγα και ο Χαρης ξεκίνησαν την νέα τους ζωή ως μελισσοκόμοι.   Δεν νοσταλγούν πλέον την Αθήνα .

 Χάρης  Μάντης : «Επιστρέψαμε εδώ χωρίς να ξέρουμε τι μας περιμένει»

 Όλγα Παλαβινού : «Οι νέοι θα πρέπει να εγκαταλείψουν την Αθήνα , μιας και τα καταστήματα κλείνουν το ένα πίσω από το άλλο . Στην επαρχία υπάρχουνε κενά σπίτια . Εάν οι νέοι επέστρεφαν και κατοικούσαν σε αυτά τότε θα υπήρχε ελπίδα ώστε να βγεί η Ελλάδα από την Κρίση . «

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s