Ελιά

ΝΥTimes : έξοδος απο την κρίση με ελαιόλαδο και Φέτα

 

       Για τις τεράστιες δυνατότητες που προσφέρουν μοναδικά προϊόντα της Ελλάδας, με πρώτο το ελαιόλαδο και τη φέτα, τα οποία ωστόσο σήμερα εκμεταλλεύονται πολύ καλύτερα άλλες χώρες μιλά άρθρο των New York Times
     Σύμφωνα με το ρεπορτάζ η Ελλάδα κατέχει μόνο το 28% της συνολικής παραγωγής φέτας στον κόσμο και μόνο το 4% της παραγωγής ελαιολάδου. 
      Στην περίπτωση του τυριού αυτό συμβαίνει γιατί άλλες χώρες όπως οι ΗΠΑ, η Γαλλία ηΔανία δημιούργησαν τα δικά τους άσπρα τυριά «τύπου φέτας» τα οποία προώθησαν στις αγορές τους και εκτός αυτών. 

      Στην περίπτωση του ελαιολάδου και των ελιών, η Ιταλία και Ισπανία καλύπτουν το σύνολο της παγκόσμιας αγοράς σχεδόν καθώς οι μικροί παραγωγοί ενώθηκαν κάτω από ένα εθνικό σχέδιο και επένδυσαν σε νέες τεχνολογίες πράγμα που τους έκανε εξαιρετικά ανταγωνιστικούς. 

       Την ίδια στιγμή η Ελλάδα βρίσκεται παραγκωνισμένη όσον αφορά τα κέρδη των δύο αυτών προϊόντων, εξάγοντας μικρές ποσότητες. 

        Μιλώντας στους New York Times ο Τάσος Χρονόπουλος, ιδιοκτήτης εταιρείας εισαγωγών τροφίμων με έδρα το Σικάγο, αναφέρει πως oι έλληνες παραγωγοί δεν κατάφεραν ποτέ να ενωθούν ώστε να θεσπίσουν κριτήρια ποιότητας και εμπορικούς κανόνες για τα προϊόντα. 

       Πάντως η εταιρεία συμβούλων McKinsey κρίνει ότι τα δύο αυτά προϊόντα με τη σωστή εκμετάλλευση μπορούν να γίνουν «χρυσοφόρα». Το ίδιο, δηλαδή καλύτερη εκμετάλλευση με σωστό management και κριτήρια ποιότητας, πρέπει να ισχύσει και για τον ελληνικό τουρισμό σύμφωνα με την έκθεση της εταιρείας. 

        Σύμφωνα με το άρθρο η έκθεση αυτή μοιάζει να μπορεί να «λειτουργήσει» γιατί προτείνει επενδύσεις πάνω σε ένα αντικείμενο που οι Έλληνες κατέχουν και παράλληλα τα αποτελέσματα θα είναι σημαντικά στην σχετικά μικρή ελληνική οικονομία, δημιουργώντας ανάπτυξη και θέσεις εργασίας.

       διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στους  New York Times

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s