Πράσινη ανάπτυξη / Περιβάλλον

Πρόγραμμα μείωσης Γεωργικών Φαρμάκων

   Πρωτοποριακό πρόγραμμα σωστής χρήσης των φυτοφαρμάκων μείωσε κατά 70% τους ρύπους  

  ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ.Το ερώτημα έχει τεθεί πολλές φορές από όσους ασχολούνται με τα γεωργικά φάρμακα. Πόσο θα ήταν το όφελος αν οι Ελληνες αγρότες έκαναν σωστή χρήση τους;

πηγή:
Συντάκτης:
Του Θανάση Τσιγγάνα 
Ημερ/νία δημοσίευσης:
 7 Μαίου 2012

       Το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο έχει σήμερα την απάντηση: Mεγάλες ποσότητες γεωργικών φαρμάκων δεν θα ήταν απαραίτητες για την προστασία της φυτικής παραγωγής, ενώ τα νερά των αγροτικών περιοχών και οι καλλιεργούμενες εκτάσεις θα ήταν απαλλαγμένα από τα υπολείμματά τους, όπως συνέβη στα πηγάδια και τα επιφανειακά νερά της Κωπαΐδας, όπου δεκάδες αγρότες έκαναν ορθολογικότερη χρήση των γεωργικών φαρμάκων.

        Στην περιοχή, συνολικής έκτασης 12.000 στρεμμάτων με βαμβάκι, καλαμπόκι και βιομηχανική τομάτα, εφαρμόστηκε την τελευταία τριετία το ευρωπαϊκό πρόγραμμα Life+EcoPest και τα συμπεράσματά του είναι εντυπωσιακά. Οπως ανέφερε στην εφημερίδα Καθημερινή  η επικεφαλής του προγράμματος δρ Κυριακή Μαχαίρα, μπορούν να καταστούν οδηγός για τη σωστή και ασφαλή χρήση των γεωργικών φαρμάκων σε όλη τη χώρα. Το πρόγραμμα (πιλοτικό) ξεκίνησε το 2009 στη βάση της κοινοτικής οδηγίας για την ορθολογική χρήση των γεωργικών φαρμάκων στον Δήμο Χαιρώνειας Βοιωτίας. Συμμετείχαν 130 αγρότες και γεωπόνοι του Ορχομενού και των γύρω περιοχών (βοιωτικός Κηφισός), με ευθύνη του Μπενάκειου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου και συνεργαζόμενους φορείς τα Ινστιτούτα Εγγείων Βελτιώσεων και Γεωργικών Μηχανών – Κατασκευών του ΕΘΙΑΓΕ, τον Οργανισμό Ανάπτυξης Στερεάς Ελλάδας, την αναπτυξιακή εταιρεία «Αειφορική». «Το κλειδί για την επιτυχία του ήταν η ενημέρωση-εκπαίδευση-κατάρτιση των αγροτών» όπως επισημαίνει η κ. Μαχαίρα.

         Οι επιστημονικές ομάδες του EcoPest παρενέβησαν στην καθημερινή πρακτική των αγροτών κατά την περίοδο των ψεκασμών με «συστήματα χαμηλών εισροών γεωργικών φαρμάκων», σύγχρονες μεθόδους φυτοπροστασίας και ειδικά μηχανήματα που ανιχνεύουν τα ζιζάνια. Καθώς η περιοχή της αποξηραμένης λίμνης, λόγω των υδρογεωλογικών της χαρακτηριστικών είναι ευάλωτο οικοσύστημα στη ρύπανση, οι ειδικοί φρόντισαν να χρησιμοποιηθούν γεωργικά φάρμακα με τις λιγότερες επιπτώσεις στα νερά, στις σωστές ποσότητες και χρονικές στιγμές, ενώ με την κατάρτιση των αγροτών κατάφεραν να εξαλείψουν τις «σημειακές πηγές» ρύπανσης των νερών και να καθαρίσουν όλα τα πηγάδια της Κωπαΐδας. Το δίκτυο παρακολούθησης ρύπων στο έδαφος και στα νερά της περιοχής που εγκατέστησε το EcoPest κατέγραψε την πρώτη χρονιά 33% μείωση των ρύπων στα 12 πηγάδια της Κωπαΐδας και τη δεύτερη (2011) 70%.

Επισκευές ακροφυσίων

      Το 2009 και το 2010, με κονδύλια του προγράμματος, επισκευάστηκαν όλα τα ψεκαστικά μηχανήματα και ρυθμίστηκαν ή αντικαταστάθηκαν τα μπεκ (ακροφύσια) με αυτά χαμηλής διασποράς. Οι εκπρόσωποι του EcoPest φρόντισαν και για την τοποθέτηση μετρητών στα βυτία ψεκασμού. Σύμφωνα με την κ. Μαχαίρα, το κύριο πρόβλημα της περιοχής είναι τα ζιζάνια. «Εφαρμόστηκαν νέες μέθοδοι καταπολέμησης των ζιζανιοκτόνων, όπως οι γραμμικοί ψεκασμοί (στη γραμμή σποράς και όχι σε όλο το χωράφι), και χρησιμοποιήθηκε ειδικός αισθητήρας χλωροφύλλης που ανιχνεύει τις νησίδες των ζιζανίων και ψεκάζει μόνον αυτές. Αυτά είχαν ως αποτέλεσμα εκτός από τη μείωση των ποσοτήτων και την αποτελεσματικότερη καταπολέμηση ειδών που αλλού έκαναν θραύση τη διετία 2010-11, όπως το πράσινο σκουλήκι του βαμβακιού.

         Μέσα στο πρόγραμμα οι αγρότες, που αρχικά ήταν επιφυλακτικοί, ανταποκρίθηκαν στις συστάσεις των ειδικών επιστημόνων και σε πρακτικές για τον περιορισμό του ψεκαστικού νέφους. Κατέγραφαν τα είδη, τις ποσότητες και τις ημερομηνίες εφαρμογής φαρμάκων, απέφευγαν να ψεκάζουν με αέρα. Συγκέντρωναν τις κενές συσκευασίες στους ειδικούς (κόκκινους) κάδους που τοποθετήθηκαν στην περιοχή και πειθάρχησαν στους κανόνες καθαρισμού των ψεκαστικών και απόρριψης των υγρών αποβλήτων σε ειδικούς χώρους διαχείρισής τους, φτάνοντας στο σημείο τον περασμένο Μάρτιο να εκφράσουν σχεδόν τη… δυσφορία τους όταν το Life-EcoPest ολοκληρώθηκε.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s