Ειδήσεις

Η καλλιέργεια του Goji

   Κυκλοφόρησε νέο βιβλίο με τίτλο :

 

 

η καλλιέργεια του Γκότζι

του Γεωργίου Α. Δαουτόπουλου

 σ. Καθηγητής Γεωπονίας ΑΠΘ

εκδόσεις ΖΥΓΟΣ 

 

    Ο Συγγραφέας αφού εκφράζει απο την μια  τον ενθουσιασμό του για το ανανεωμένο ενδιαφέρον για την ύπαιθρο και την Ελληνική γεωργία , απο την άλλη διαπιστώνει ότι η στροφή προς την γεωργία βρίσκει τους θεσμικούς φορείς σε σημείο κατάρρευσης και σε πλήρη αδυναμία να υποστηρίξουν την έρευνα, εκπαίδευση και τεχνική καθοδήγηση στους νέους αγρότες και  κοντά σε αυτά πρέπει να προστεθεί και ο σχεδόν από χρόνια διαλυμένος συνεταιριστικός τομέας .

       Άλλο βιβλίο του ίδιου Συγγραφέα :

To Iπποφαές και η καλλιέργεια του

 

Kάποιες Συμβουλές του Συγγραφέα για το Γκότζι και το Ιπποφαές:

    Μην πιστεύετε τα όσα κυκλοφορούν για σίγουρα και υψηλά εισοδήματα και μάλιστα με οδηγίες από το καφενείο προς τους εργάτες και με εσάς να παίζετε χαρτιά! Δεν υπάρχουν μαγικές ή δυναμικές καλλιέργειες ή όπως αλλιώς θα τις ονομάσετε που θα σας κάνουν πλούσιους από τη μια χρονιά στην άλλη. Καμιά καλλιέργεια δεν το έκανε αυτό μέχρι σήμερα. Η Ελληνική γεωργία για να ευημερήσει και μαζί της όσοι την ασκούν, πρέπει να παράγει πολλά και κυρίως εκλεκτής ποιότητας προϊόντα.
   Ενημερωθείτε πολύ καλά για την καλλιέργεια που σκοπεύετε να κάνετε. Μην περιμένετε επιφοίτηση. Σπανίζει και δεν ασχολείται με τετριμμένα!.      Κάντε μια πλήρη εδαφολογική ανάλυση στις εκτάσεις που σκοπεύετε να εγκαταστήσετε τις νέες καλλιέργειες. Φυτεύσεις στα κουτουρού είναι παρακινδυνευμένες.
   Ξεκινήστε στα πλαίσια μιας καλά οργανωμένης ομάδας παραγωγών που θα μπορέσει να ενταχθεί και στα ευρωπαϊκά προγράμματα και να έχει τεχνική βοήθεια και ένα μέγεθος παραγωγής που θα μπορέσει να προσελκύσει το ενδιαφέρον μιας μεταποιητικής ή εμπορικής μονάδας. Το «μοναχός σου χόρευε και όσο θέλεις πήδα» δεν έχει πέραση. Δες τε τους παραδοσιακούς μας χορούς. Οι άνθρωποι πιάνονται ο ένας με τον άλλον και συντονίζονται. Αυτό υποδηλώνει αλληλεγγύη που τείνει να εκλείψει ακόμη και στην Ελληνική ύπαιθρο. Την χρειαζόμαστε τώρα όσο και τα παλιά δύσκολα χρόνια.
    Μην αντικαθιστάτε δοκιμασμένες καλλιέργειες και μάλιστα πολυετείς. Είναι πάρα πολύ νωρίς για κάτι τέτοιο.      Προμηθευτείτε τα φυτά από σοβαρό φυτώριο και ζητείστε τιμολόγιο στο οποίο να αναγράφεται η ποικιλία των φυτών που σας έδωσαν και η προέλευσή τους. Πολλοί πουλάνε «γουρούνι στο σακί».
    Οι νέες καλλιέργειες πρέπει να γίνουν με βιολογικές μεθόδους. Αν σκέφτεστε να ακολουθήσετε πρακτικές της συμβατικής γεωργίας με ζιζανιοκτόνα και χημικά προστατευτικά, αλλάξτε πορεία. Είστε χαμένος από χέρι. Οι καρποί των νέων αυτών καλλιεργειών έχουν τεράστια φαρμακευτική αξία και οι καταναλωτές είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν ένα υψηλό τίμημα μόνον αν είναι 100% απαλλαγμένα από χημικά κάθε είδους. Άλλωστε συμβατικό ιπποφαές και γκότζι υπάρχει άφθονο στην αγορά με προέλευση την Κίνα και την Μογγολία και προφανώς δεν μπορείτε να τις συναγωνιστείτε σε συμβατικό γκότζι ή ιπποφαές. Σε βιολογικό όμως, μπορείτε να έχετε ένα πολύ μεγάλο συγκριτικό πλεονέκτημα.

  Ιστοσελίδα συγγραφέα :

παραγγελίες βιβλίου :  daoutop@otenet.gr

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s