Ειδήσεις

Έλληνες & Κύπριοι & Σαρδήνιοι εξάπλωσαν την γεωργία στην Ευρώπη

      Η γεωργία εξαπλώθηκε στην Ευρώπη πριν από χιλιάδες χρόνια από το Νότο έως τον μακρινό Βορρά, με διαδοχικά μεταναστευτικά βήματα, σύμφωνα με μία νέα σουηδο-δανική επιστημονική έρευνα. Η μελέτη ανέλυσε το DNA τεσσάρων σκανδιναβών αγροτών της νεολιθικής εποχής και διαπίστωσε ότι είχαν πολύ περισσότερα κοινά γονίδια με τους σημερινούς Νοτιοευρωπαίους, όπως οι Έλληνες, οι Κύπριοι και οι κάτοικοι της Σαρδηνίας, παρά με οποιοδήποτε άλλο ευρωπαϊκό λαό.

      Οι ερευνητές των πανεπιστημίων της Ουψάλα, της Στοκχόλμης και της Κοπεγχάγης, με επικεφαλής τους Πόντους Σκόγκλουντ και Ματίας Γιάκομπσον, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο αμερικανικό περιοδικό «Science», σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο και το «Nature», ανέλυσαν, με νέες εξελιγμένες τεχνικές, το γενετικό υλικό που πήραν από σκελετούς ενός αγρότη και τριών κυνηγών – συλλεκτών, οι οποίοι βρέθηκαν στη Σουηδία και χρονολογούνται πριν από περίπου 5.000 χρόνια. Οι δύο διαφορετικοί πολιτισμοί, ο γεωργικός και ο κυνηγετικός – συλλεκτικός, συνυπήρχαν επί περίπου 1.000 χρόνια σε απόσταση περίπου 400 χλμ., ο πρώτος στη σουηδική ενδοχώρα και ο δεύτερος στη νησί Γκότλαντ νότια της Στοκχόλμης.

         Συγκρίνοντας το DNA αυτών των ανθρώπων της Λίθινης εποχής με το DNA σύγχρονων πληθυσμών της Ευρώπης, οι ερευνητές βρήκαν ότι, από γενετική άποψη, οι μεν κυνηγοί – συλλέκτες, που ήσαν οι λιγότερο εξελιγμένοι, είχαν μεγαλύτερη συγγένεια με τους βόρειους λαούς, ιδίως τους σημερινούς Φινλανδούς, ο δε αγρότης είχε πολύ στενή γενετική συγγένεια με τους σημερινούς Μεσογειακούς κατοίκους, ιδίως τους Κύπριους και τους Έλληνες.

       Η ανακάλυψη, κατά τους Σκανδιναβούς επιστήμονες, δείχνει ότι οι αρχαίοι γεωργοί μετέφεραν τις καλλιεργητικές γνώσεις και τεχνικές τους από το Νότο στην υπόλοιπη Ευρώπη, μέχρι τον παγωμένο Βορρά, όπου τελικά αναμίχθηκαν γενετικά με τους ντόπιους, ενώ παράλληλα τους δίδαξαν να παράγουν την τροφή τους από τη γη πλέον και όχι από το κυνήγι και τη συλλογή καρπών και φρούτων.

       Όπως δήλωσε ο Σκόγκλουντ, τα γενετικά ευρήματα αποκαλύπτουν ότι η γεωργία εξαπλώθηκε σε όλη την Ευρώπη από ανθρώπους που ζούσαν στην Μεσόγειο και αυτό έγινε με μεταναστευτικά κύματα και όχι απλώς μέσα από την πολιτισμική μετάδοση των γεωργικών γνώσεων από στόμα σε στόμα. «Αν η γεωργία είχε εξαπλωθεί μόνο ως πολιτισμική διαδικασία, δεν θα βρίσκαμε ένα αγρότη στο Βορρά να έχει τέτοια γενετική συγγένεια με τους Νότιους πληθυσμούς», δήλωσε ο σουηδός ερευνητής.

      Η σκανδιναβική έρευνα φωτίζει μία χρόνια διαμάχη των επιστημόνων σχετικά με το πώς εξαπλώθηκε η γεωργία και έφθασε στην Ευρώπη από τη Μέση Ανατολή, όπου εμφανίστηκε πριν από περίπου 11.000 χρόνια. Γύρω στο 3.000 π.Χ. η γεωργία είχε πια εξαπλωθεί στο μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης. Η βασική διαμάχη είναι με ποιο τρόπο έγινε η μετάβαση από το στιλ ζωής του κυνηγού-συλλέκτη σε εκείνο του αγρότη και αν η γεωργία εξαπλώθηκε μέσα από μετανάστες γεωργούς ή αν απλώς οι ιδέες και η γεωργική τεχνογνωσία τους «μετανάστευσαν» σιγά-σιγά από πολιτισμό σε πολιτισμό. Η νέα μελέτη ρίχνει το βάρος της υπέρ της πρώτης άποψης, επιβεβαιώνοντας προηγούμενες αναλύσεις DNA, οι οποίες είχαν βρει ανάλογες ενδείξεις περί μετανάστευσης των ίδιων των ανθρώπων από τη Μεσόγειο, οι οποίοι μετέφεραν μαζί τους τις καλλιεργητικές γνώσεις τους.

      Εξάλλου νωρίτερα φέτος, οι επιστήμονες δημοσίευσαν το σχεδόν πλήρες γονιδίωμα του «Ότζι», της νεολιθικής μούμιας που βρέθηκε στις Άλπεις το 1991. Και σ’ αυτή την περίπτωση, η γενετική ανάλυση παραπέμπει σε πολύ πιθανή Μεσογειακή καταγωγή.

Πηγή: Καθημερινή με πληρπφορίες της ΑΜΠΕ

2 thoughts on “Έλληνες & Κύπριοι & Σαρδήνιοι εξάπλωσαν την γεωργία στην Ευρώπη

 1. Καλά ρε ηλίθιοι οι Κύπριοι δεν είναι Έλληνες;;;;;;;;;;;;;;;;;;; Αγράμματοι και ανιστόρητοι, ασχοληθείτε με κάτι άλλο.

  Οι πρώτοι Αχαιοί (σύμφωνα με τα παλαιότερα βιβλία) εγκαταστάθηκαν στην κοιλάδα του Πηνειού, στη Θεσσαλία το 2000π.Χ. αφού πρώτα έδιωξαν τους αυτόχθονες και τους Πελασγούς από την περιοχή. Έπειτα εγκαταστάθηκαν στη Στερεά Ελλάδα και την Πελοπόννησο. Νεότερα βιβλία αναφέρουν ότι οι Πρώτο-Έλληνες εγκαταστάθηκαν στην Ήπειρο και τη δυτική Μακεδονία, αλλά δεν έμειναν εκεί. Αποίκισαν αυτές τις περιοχές μόνιμα το 1000π.Χ.

  Οι πρώτοι Αχαιοί έφτασαν στην Κύπρο και την Κρήτη το 1400π.Χ. και στα δυτικά παράλια της Μ.Ασίας το 1300π.Χ. αλλά δεν ήταν μεγάλος ο πληθυσμός τους.

  Πρώτος ελληνικός αποικισμός 1150π.Χ.-810π.Χ.: Από τη Στερεά Ελλάδα, τη Θεσσαλία και την Πελοπόννησο στάλθηκαν άποικοι στα νησιά του Αιγαίου, την Κρήτη, την Κύπρο, τα δυτικά παράλια της Μ.Ασία, τα Δωδεκάνησα, και τα Επτάνησα.

  Δεύτερος ελληνικός αποικισμός 800π.Χ.-500π.Χ.: Στάλθηκαν αποικίες στην Μακεδονία (νότια, κεντρική και βόρεια), τη Θράκη (νότια), την Ήπειρο, στα βόρεια και στα νότια παράλια της Μ.Ασιας, τον Εύξεινο Πόντο, τη Β.Αφρική, την νότια Ιταλία, στα παράλια της δυτικής μεσογείου (-Συρακούσες, Μασσαλία, Νίκαια, Ημεροσκοπείον- κλπ), μέχρι και τα παράλια της Ιβηρικής χερσονήσου.

  Η Κύπρος άρχισε να εξελληνίζεται πριν 34 αιώνες, τα Ιόνια νησιά πρίν 29-31 αιώνες, η Μίλητος πρίν 31 αιώνες, η Έφεσος πρίν 30 αιώνες, η Ήπειρος πρίν 28 αιώνες, η Β.Ήπειρος πριν 27 αιώνες, ο Πόντος πριν 28 αιώνες, η Θράκη (μόνο το νότιο μέρος) πριν 27 αιώνες, η Νότια Μακεδονία πριν 28 (750π.Χ.) αιώνες, η Κετρική Μακεδονία πριν 27 αιώνες, η Βόρεια Μακεδονία πριν 26 αιώνες και η Αττάλεια μόλις πριν απο 22 αιώνες. Δεν είναι όλα 100% σίγουρα. Επτάνησα και Κρήτη πρίν 34 αιώνες.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s