Ειδήσεις

Ερώτηση για την Στέβια

   Ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Κώστα Σκανδαλίδη κατέθεσε η Βουλευτής Ν. Καρδίτσας κα. Μαρία Θεοχάρη, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, με θέμα την προώθηση και ανάπτυξη της καλλιέργειας στέβιας.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

      Η στέβια, πηγή χρήσιμων φυσικών χημικών ουσιών που μπορεί να υποκαταστήσει τη ζάχαρη, είναι μία από τις καινοτόμες καλλιέργειες που θα μπορούσε να αποτελέσει εναλλακτική λύση σε διάφορες περιοχές, κυρίως πρώην καπνοπαραγωγικές, καθώς απαιτεί παρόμοιους χειρισμούς με την καλλιέργεια του καπνού.

     Σε πειράματα που έχουν γίνει στη χώρα μας, έχει διαπιστωθεί ότι η απόδοση σε ξερά φύλλα μπορεί να φτάσει και τα 500 κιλά ανά στρέμμα, τη στιγμή που οικονομικά βιώσιμη θεωρείται η απόδοση 200 κιλών και άνω.

Η χρήση της στέβιας ως υποκατάστατο της ζάχαρης μπορεί να είναι ευεργετική, ιδιαίτερα για τους διαβητικούς αλλά και για ασθενείς με άλλες παθήσεις, αφού, εκτός από μηδενική περιεκτικότητα σε θερμίδες, έχει επιπλέον ιδιότητες όπως αντιυπερτασικές, αντιβακτηριακές, αντιοξειδωτικές ενώ είναι προληπτικό της τερηδόνας, ρυθμιστής ζαχάρου στο αίμα, καρδιοτονωτικό, επουλωτικό, περιποιητικό δέρματος.

    Ήδη από τον Νοέμβριο 2011 δημοσιεύτηκε ο κοινοτικός κανονισμός 1131/2011, με τον οποίο εγκρίνεται η χρήση γλυκοζιτών στεβιόλης, που εκχυλίζονται από το φυτό στέβια, ως γλυκαντικών σε 31 κατηγορίες τροφίμων. Όμως για την παραγωγή και χρήση των γλυκοζιτών στεβιόλης ως πρόσθετου των τροφίμων, απαιτείται συμπλήρωση της εν λόγω έγκρισης με τον καθορισμό των κριτηρίων καθαρότητας.

      Κατόπιν αυτών, ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1. Πότε προβλέπεται η έκδοση του κανονισμού που θα περιλαμβάνει τα κριτήρια καθαρότητας των πρόσθετων των τροφίμων, μεταξύ των οποίων και των γλυκαντικών;

2. Προτίθεστε να προβείτε σε ενημερωτικές ενέργειες προκειμένου να προωθήσετε αφενός την καλλιέργεια της στέβιας και αφετέρου την πληροφόρηση του καταναλωτικού κοινού προκειμένου να εκδηλωθεί ενδιαφέρον από την ελληνική αγορά;

3.  Προβλέπεται η ένταξη της καλλιέργειας της στέβιας στα προγράμματα του Β’ Πυλώνα του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης για την επερχόμενη προγραμματική περίοδο;»

Η ερωτώσα Βουλευτής 

Μαρία Θεοχάρη

πηγή : karditsanews.gr

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s