Φωτοβολταϊκά

Σχέδιο Εξαγωγής ελληνικού ρεύματος στην Ευρώπη ;

 

     Πως μπορεί να τονωθεί η ελληνική οικονομία ; Σύμφωνα με το περιοδικό Spiegel, η γερμανική Προώθηση ανανεώσιμου ρεύματος θα μπορούσε να επεκταθεί και σε ελληνικές εταιρίες παραγωγής ενέργειας . Ένα κατάλληλο σχέδιο αξιολογεί η γερμανική Κυβέρνηση. Το σχέδιο θα πληρώνουν οι καταναλωτές ρεύματος της Γερμανίας .  

             Αμβούργο –  Oι ανάγκες της Ελλάδας, σύμφωνα με πολλούς οικονομολόγους δεν είναι μόνο ένα ριζοσπαστικό πρόγραμμα λιτότητας, αλλά και ένα σχέδιο για το πώς η οικονομία μπορεί να αναφλεγεί . Ένας τρόπος που επεξεργάζετε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σύμωνα με τις πληροφορίες  του Σπίγκελ,  είναι πλέον να μεταφερθούν τα σχέδιά τους για ένα νέο ελληνικό πρόγραμμα ανάπτυξης στον τομέα της ενέργειας . 

     Σύμφωνα με το σχέδιο, στην προώθηση & διακίνηση της ηλεκτρικής ενέργειας απο ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα έχουν την δυνατότητα και οι ελληνικές εταιρείες να πουλάνε απευθείας το ρεύμα  στο ευρωπαϊκό δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας.

  Ο στόχος είναι να ενθαρρυνθούν οι επενδύσεις στην ελληνικά  ηλιακά πάρκα ή αιολικά πάρκα που θα δημιουργηθούν. 

     Επιπλέον, θα πρέπει να υπάρχουν για τις πράσινες ενεργειακές επενδύσεις στην Ελλάδα στήριξη απο την Γερμανική κρατική  τράπεζα Επενδύσεων  KfW. Η Γερμανική κυβέρνηση ελέγχει το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

       Στη Γερμανία, η προώθηση της ηλιακής και της αιολικής ενέργειας από τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (EEG) ρυθμίζεται με νόμο. Για κάθε κιλοβατώρα της πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας που τροφοδοτεί το δίκτυο, οι παραγωγοί λαμβάνουν κατ ‘αποκοπήν ποσό το οποίο συχνά είναι ουσιαστικά πάνω από την τιμή αγοράς. Το πρόσθετο κόστος  επιβαρύνει τους καταναλωτές μέσω των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος.  Εάν το καθεστώς αυτό, για την ηλιακή και αιολική ενέργεια, ισχύει και για ρεύμα που προέρχεται απο την  Ελλάδα, αυτό θα σήμαινε ότι οι γερμανοί καταναλωτές θα πρέπει να πληρώσουν για την ανάπτυξη των φωτοβολταϊκών πάρκων στην Ελλάδα.

    Η ελληνική κυβέρνηση είχε παρουσιάσει το φθινόπωρο του 2011  το έργο «Ήλιος» στους Γερμανούς επενδυτές. Η ιδέα: Η ηλιακή παραγωγή στην Ελλάδα είναι να επεκταθεί το 2020 σε 2.200 μεγαβάτ. Πέντε τοις εκατό της απαιτούμενης επένδυσης  20 δισεκατομμυρίων ευρώ θα συμβάλει η γερμανική βιομηχανία ηλιακής ενέργειας.

     Οι Προοπτικές  : Η Ελλάδα έχει 300 ηλιόλουστες μέρες το χρόνο. Μέχρι στιγμής, η χώρα παράγει το μεγαλύτερο μέρος της ηλεκτρικής ενέργειας απο  λιγνίτη και το βαρύ πετρέλαιο απο τους σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, καταστρέφοντας έτσι το  περιβάλλον  – μία επανάσταση ενέργειας είναι επειγόντως αναγκαία. Όμως εμπειρογνώμονες του κλάδου έχουν ήδη εκφράσει τις ανησυχίες τους : το υψηλό κόστος των επενδύσεων για νέες γραμμές μεταφοράς ενέργειας απο το «Ήλιος» θα κοστίσουν πάρα πολύ ακριβά.

  διαβάστε όλο το άρθρο στο

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s