σαλιγκαρια

Αποδόσεις Εκτροφής Σαλιγκαριών 2011

Αριθμός μονάδων ( σύμφωνα με στοιχεία του Yπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων) :

 85 εκτακτικού ( ανοικτού τύπου) συνολικής έκτασης 566 στρεμμάτων

 

  65 ημιεντατικού ( κλειστού τύπου) συνολικής έκτασης 97 στρεμμάτων

Συνολικά : 150 εκτροφεία , συνολικής έκτασης 663 στρεμμάτων

 

      Αποδόσεις σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε από τον Γεωπόνο Αβραάμ Νικολαϊδη , υπεύθυνο ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑΣ  Δράμας:

 Στοιχεία έρευνας :

 1. περιοχές έρευνας : Ν. Έβρου , Ροδόπης , Ξάνθης , Δράμας , Καβάλας, Σερρών και περιστασιακά και άλλους Νομούς της Χώρας :
 2. χρόνος έρευνας :  Δεκέμβριος 2011 με πρόσθεση κάποιον νέων δεδομένων τον Ιανουάριο 2012
 3. Αντικείμενο Έρευνας : Αποδόσεις των εκτροφείων το 2011
 4. Υπεύθυνος έρευνας : Νικολαϊδης Αβραάμ 

Εκτακτικού τύπου : (Ανοιχτού τύπου )

Aριθμός εκτροφείων  έρευνας : 26 , έκτασης  136 στρεμμάτων.

αποτελέσματα έρευνας για τις  αποδόσεις:

Κρητικός Kοχλιός (Helix Aspersa mϋller ή petti gris) στο κλασικό Ιταλικό σύστημα (τροφή : λαχανικά) : ( 20 εκτροφεία) μεγάλη παραλλακτικότητα : από μηδέν  κιλά / στρ έως 400 κιλά / στρέμμα.

Aspersa Maxima ( 6 εκτροφεία) με εισαγωγή γόνου  και μικτό σύστημα τροφής (λαχανικά + σιτηρέσιο) : 10003000 κιλά/ στρ.

ημιενταντικού τύπου ( κλειστού τύπου ) – διχτυοκηπίου

Αριθμός εκτροφείων : 17 , έκτασης 17 στρεμμάτων

αποτελέσματα έρευνας για τις αποδόσεις:

αποδόσεις : μεγάλη παραλλακτικότητα : από μηδέν έως 7 000 κιλά / στρ.

 • τα πολύ παλιά : σε πολλά η απόδοση κυμαίνεται στο μηδέν ή η απόδοση κυμαίνεται σε σχετικά αμελητέες ποσότητες.
 • τα εκτροφεία κατασκευασμένα πριν απο 2 – 3 χρόνια  : 10002000 κιλών /στρ.
 • τα νέου τύπου με καλή γνώση τεχνικών εκτροφής : 20003000 κιλά/στρ.
 • υπάρχουν και 2 εκτροφεία (στην Κρήτη και Νάουσα ) όπου οι εκτροφείς ισχυρίζονται ότι  το 2011 είχαν  απόδοση 7000 κιλά / στρ.

       Οι συνολικές αποδόσεις των  Εκτροφείων σε ελλαδικό επίπεδο εκτιμώνται απο τον κ Αβραάμ Νικολαϊδη περίπου στούς 80 – 90 τόνους.    

       Η δε κατανάλωση σαλιγκαριών απο τους έλληνες καταναλωτές γύρω στους 500 τόνους / έτος.

     Προβλήματα που προέκυψαν και αφορούν τον συγκεκριμένο κλάδο και συζητήθηκαν στην  ημερίδα που πραγματοποιήθηκε τον Δεκέμβριο στην Δράμα απο τον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ :

 1) αθρόες εισαγωγές φτηνών σαλιγκαριών ελευθέρας συλλογής (luccorum- pomatia) από γειτονικά κράτη ( Βουλγαρία,Τουρκία) και πρώην ανατολικών δημοκρατιών του υπαρκτού σοσιαλισμού,  τα οποία εισάγονται και στην συνέχεια συσκευάζονται και μεταποιούνται απο τις  βιοτεχνίες που ασχολούνται με την τυποποίηση- μεταποίηση προϊόντων σαλιγκαριού. Τα συγκεκριμένα σαλιγκάρια κοστίζουν κάτι λιγότερο από 1 € / κιλό.

2) πολλοί ‘»πονηροί » εκτροφείς μαζεύουν από την φύση ελεύθερα σαλιγκάρια ( 8-9 gr) , τα οποία στην συνέχεια τα εκτρέφουν για λίγους μήνες μέσα στο εκτροφείο τους και μετά τα πουλούν ως σαλιγκάρια εκτροφείου.

3) στα εκτατικού τύπου ( ανοιχτό ιταλικό σύστημα ) το «στρεσάρισμα » που γίνετε το δεύτερο καλοκαίρι αποτελειώνει τα σαλιγκάρια .

4) Εξαγωγές στην Γαλλία : ένας μύθος που καλλιεργήθηκε εντέχνως από πολλές εταιρίες που δραστηριοποιούνται στον συγκεκριμένο κλάδο: στην Γαλλία το 95 % του σαλιγκαριού που καταναλώνει είναι σε τυποποιημένη – επεξεργασμένη μορφή και μόνο το 5 % είναι σε νωπή μορφή , κάτι που μεταφράζεται για τους έλληνες εκτροφείς που διαθέτουν το προϊόν τους σε νωπή μορφή ότι η συγκεκριμένη αγορά είναι περιορισμένη. Πολλές μεγάλες βιοτεχνίες επεξεργασίας – συσκευασίας – μεταποίησης στην Γαλλία & Βέλγιο έχουν μεταφέρει τις εγκαταστάσεις τους τα τελευταία χρόνια στις πρώην ανατολικές χώρες.

5) η περισσότερη κατανάλωση εντός Ελλάδας γίνεται απο σαλιγκάρι που μαζεύεται ελεύθερα στην Ύπαιθρο ( πολλές φορές άγνωστων ποιοτικών χαρακτηριστικών, καμιά φορά από περιβαλλοντικά επιβαρυμένες & προβληματικές περιοχές ) 

Τιμές πώλησης :

 • πολλοί εκτροφείς πουλούν κατευθείαν σε εστιατόρια , καταναλωτές, ξενοδοχεία προς επίτευξη καλύτερων τιμών.
 • Τιμές πώλησης στην Ιταλία ( νωπή μορφή): περίπου  2.6  –  3 € / κιλό  έως  και  4 ευρω / κιλό σε συγκεκριμενες  περιοχές και  για συγκεκριμένη εποχή (πχ πανυγύρια  Ιουλίου) 

Προοπτικές -προτάσεις για ανάπτυξη του κλάδου :

 •  Οργάνωση των εκτροφέων σε ομάδες ώστε να μελλοντικά να ασχοληθούν με τον τομέα της τυποποίησης – συσκευασίας-μεταποίηση .
 •  Οι έλληνες εκτροφείς θα μπορούσαν να αναπτύξουν το συγκεκριμένο κλάδο μέσω διαφήμισης-προώθησης του σαλιγκαριού στο πλατύ ελληνικό  καταναλωτικό κοινό αναδεικνύοντας τα πλεονεκτήματα του σαλιγκαριού έναντι των άλλων κρεάτων (φτωχό σε  θερμίδες λίπος , πλούσιο σε σελήνιο κτλ) αυξάνοντας έτσι την κατανάλωσή του .
 • ενώ αυτή την στιγμή υπάρχει σχετικά ικανοποιητική απορόφηση απο την ελληνικά αγορά της παραγωγής, έστω και με μειωμένες τιμές λόγω κρίσης, με την πάροδο του χρόνου, όταν θα αυξηθεί ο αριθμός των εκτροφείων και βελτιωθούν οι αποδόσεις , θα υπάρξει πρόβλημα διάθεσης και τότε μάλλον η στροφή προς την μεταποίηση-συσκευασία της παραγωγής θα είναι μάλλον επιτακτική ανάγκη.

 

 ΥΓ :

 •  Πολλά απο τα συγκεκριμένα στοιχεία παρουσιάστηκαν σε ημερίδα που πραγματοποιήθηκε τον Δεκέμβριο απο τον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ στην Δράμα .
 • Επίσης αξίζουν πολλά συγχαρητήρια στον Γεωπόνο Νικολαϊδη Αβραάμ για την πρωτοβουλία του να ξεκινήσει την συγκεκριμένη έρευνα σχετικά με τις αποδόσεις των Εκτροφείων Σαλιγκαριών.
 • Οι πραγματικές αποδόσεις του 2011 σε σχέση με τις αποδόσεις που υπόσχονται οι διάφορες εταιρίες, οι οποίες έχουν ξεφυτρώσει σαν τα μανιτάρια τα τελευταία χρόνια,  απέχουν πάρα πολύ : θα αναρτήσουμε άρθρο σχετικά με αυτήν την «οφθαλμοφανές» ψαλίδα λίαν συντόμως !

15 thoughts on “Αποδόσεις Εκτροφής Σαλιγκαριών 2011

 1. κυριε Βασιλακακη αμην και ποτε να ανακοινωθουνε στοιχεια για τις παλιοεταιριες και να μαθει ο κοσμος .Νεοι ανθρωποι που θελουνε να επενδυσουνε και κανουνε ονειρα,καποιοι αλητες τους καταστρεφουνε χωρις κανεναν ενδοιασμο.Εως ποτε ποια? Δεν υπαρχει καποιος να τους ελενξει?μηπως να παρει κοσμος τον νομο στα χερια του?

 2. Μια πολη καλη προσπαθεια καταμετρησης του τι και πως στην πολυπαθη σαλιγκαροτροφεια. Οπου οπως φαινετε μεχρι τωρα οι μονοι που κερδιζουν ειναι αυτοι που πωλουν τεχνογνωσια .
  Συνεχιστε την καλη δουλεια και ψαξτε και λιγο πιο νοτια οπου υπαρχουν πολλα εκτρφεια.
  Φιλικα Παναγιωτης Κοντεας

 3. Πολύ χρήσιμες πληροφορίες. Ειδικά αυτή τη περίοδο που κάποιοι που είτε απολύθηκαν είτε θα απολυθούν σύντομα, αναμεσά τους κι εγώ, ψάχνουμε κάποια νέα δραστηριοτητα και πολλοί σκεπτόμαστε την επιστροφή στο χωριό.
  Ηταν κάτι που σκεπτόμουν πολύ σοβαρά να ξεκινήσω.
  Απογοητεύθηκα. Θα μείνω συντονισμένος πάντως

  • Αγαπητέ Παναγιώτη
   Όπως θα δεις και παρακάτω στην δημοσίευση μου αναζητώ πληροφορίες σχετικά με την επένδυση αυτή. Μου θύμισες λίγο εμένα που από τον φόβο μιας απόλυσης, ψάχνω εναλλακτικές. Αναφέρεις ότι »απογοητεύτηκες» και με βάζεις σε σκέψεις. Μήπως σου είναι εύκολο να με/μας ενημερώσεις για ποιους λόγους;
   Σε ευχαριστώ προκαταβολικά.
   Σ.Β.

 4. κ. Βασιλακακη
  Αρχικα θα ηθελα να σας συγχαρω για την τοσο κοπιωδη και τεκμηριωμενη δουλεια σας, σε ολα τα αγροτικα θεματα, και ιδιαιτερα στο θεμα της εκτροφης σαλιγκαριων.
  Οσον αφορα την πιο πανω ερευνα, αν και στερειται επιστημονικου ερεισματος, διοτι το δειγμα δεν ειναι αντιπροσωπευτικο, ειναι μια πολυ καλη αρχικη προσπαθεια που θα πρεπει να συνεχισθει και να επεκταθει, εαν ειναι δυνατον στο συνολο των εκτροφεων ( τουλαχιστον των εγγεγραμενων). Εχω την εντυπωση οτι τα δεδομενα θα διαφοροποιηθουν αρκετα, αν στο δειγμα ενταχθουν και εκτροφεια της Κεντρικης και Νοτιας Ελλαδας.
  Θα ηθελα να κανω μια παρατηρηση σχετικα με τις αγορες Ιταλιας και Γαλλιας.
  Στην Ιταλια μια λογικη μεση τιμη ειναι στα 4 ευρω με τα εξοδα μεταφορας να επιβαρυνουν τον αγοραστη (προσωπικη εμπειρια – εχω πουλησει και ακριβοτερα. Υπαρχουν σχετικα τιμολογια).
  Στην δε Γαλλια, οντως καταναλωνεται το μεγαλυτερο ποσοστο σε επεξεργασμενη τροφη, ομως οι Εταιρειες επεξεργασιας αγοραζουν ολη την ποσοτητα σε νωπη μορφη και αφου την επεξεργαστουν την προωθουν στην αγορα. Αρα υπαρχει πεδιο για πωλησης.

  Σας ευχομαι καλη δυναμη και καλη συνεχεια στο εργο σας

  Τασος Υψηλαντης

 5. κύριε Βασιλακάκη

  Είμαι σχετικά νέος ενδιαφερόμενος, ακόμη στην διαδικασία της διερεύνησης της αγοράς και σχετικών πληροφοριών. Η έρευνα σας καθώς και όλα τα στοιχεία που προκύπτουν από την σελίδα σας με βοήθησε αρκετά.Σας ευχαριστώ για την δυνατότητα αυτή.
  Διαβάζοντας τα σχόλια των υπολοίπων αισθάνθηκα κάποια αναστολή για την πρόθεση μου να απευθυνθώ σε εταιρίες συμβούλων-αρωγών. Παρακαλώ λοιπόν αν κάποιος παραγωγός έχει συγκεκριμένες πληροφορίες για παραπλάνηση των μελλοντικών επενδυτών στην εκτροφή σαλιγκαριών να αναρτήσει τις «παγίδες» που κρύβουν οι υποσχέσεις, ώστε να προστατευθούν οι υπόλοιποι. θα χρωστούσα μεγάλη χάρη σε όποιον είχε αυτή την ευαισθησία.
  Δυστυχώς στις εποχές που ζούμε, το να αποτύχει κάποιος δεν μεταφράζεται μόνο σε οικονομική ζημιά (που εκ των πραγμάτων βιώνουμε) αλλά και σε ψυχολογική κατάπτωση βλέποντας ότι δεν έχει απλά άλλη ευκαιρία. Ας προστατέψουμε λοιπόν όποιον μπορούμε και με όποιο τρόπο μπορούμε.
  Θα χαρώ ιδιαίτερα να αποκριθείτε στην παράκληση μου για ενημέρωση.
  Ευχαριστώ για τον χρόνο σας.
  Σ.Β.

 6. οταν λετε στρεσαρισμα τον δευτερο χρονο που αποτελειωνει τα σαλιγκαρια τη συμβαινει?

 7. Προσεξε φιλε Σ.Β. οντως κανεις απο το ανυπαρκτο κρατος δεν ελεγχει τις ξερολες εταιρειες που εχουν φυτρωσει και πουλουν αερα κοπανιστο.
  Διαβασε -ρωτα-ψαξε-για σωστες πληροφοριες.
  Η εταιρεια που ειμαι δυστυχως εχει μεσανυχτα απο την καλιεργεια των λαχανικων μεχρι και την αναπαραγωγη και παχυνση των σαλιγκαριων.
  Ολες οι οδηγιες τους ηταν λαθος, μονο εμποριο και φουλ διαφημιση.
  Το σαλιγκαρι εναι μια πολυ δυσκολη και επιπονη καλιεργεια που θελει γνωσεις ,εμπειρια και πολυ ΥΓΡΑΣΙΑ .
  Συνεχισε το ψαξιμο ,οπωσδηποτε υπαρχουν και ανθρωποι σωστοι που εχουν πετυχει και θα βοηθησουν με σωστες πληροφοριες αυτους που ενδιαφερονται να ασχοληθουν με την καλιεργεια αυτη.

  • αδερφε και εγω παθων εδω στη κυπρο ολοι απατεωνες δεν εχουν ιδεα απο εκτροφη μονο στο μαρκετινκ ειναι καλη πωςθα σου φανε τα λεφτα σου δεν μπορουμε να παρουμε τα λεφτα μας πισω γαμω τα κρατοι που εχουμε κανα καλος δικηγορος σε αυτες τις υποθεσεις υπαρχει….θα επρεπε να ειμαστε πρωτοπορη στο σαληγκαρι και να περνουμε το ενα βραβειο πισω απο το αλλο και ειδικοι και σοβαροι εχουν γινει οι γαλλοι που φτασαμε … αλλα αφηνει το κρατος να βγαινουν στην αγορα οι απατεωνες και να καταστρεφουν το κοσμο πως θα παρουμε τα λεφτα μας πισω εεεε κολωκρατος τι θα κανεις γι αυτο και ολοι εσεις που πρωοθητε τα σαληγκαρια ενω δεν εχετε ιδεα φυλακη και κρεμαλα αλητες

 8. asxolume apo dio xronia me to salio apo saligaria-diladi boro na ta armevo,ke exo kani persi ena kolko gia dio meres moni mu.den milao gia to afro pou vgazun-milao gia to salio-to kolageno.an exete pliroforia kapia eteria farmafiki,gia farmaka ,kremes …..parakalo na mu voitisete.sas evxaristo terma!apla agapao poli ta saligaria,eimai treli se avto to tema apo xronia,ala den vrika kapios na mu voitisi.TIL-00306948684983

 9. οταν λετε στρεσαρισμα τον δευτερο χρονο που αποτελειωνει τα σαλιγκαρια τη συμβαινει?

 10. Η μόνη περίπτωση για να υπάρξει εμπεριστατωμένη εικόνα της απόδοσης είναι με στοιχεία. Αν δεν υπάρχουν στοιχεία (τιμολόγια πώλησης κτλ) ο καθένας μπορεί να λέει ότι θέλει. Κι εγώ μπορώ να πω ότι έβγαλα 10 τόνους το στρέμμα. Τα 7000 κιλά ανά στρέμμα, είναι γελοίο και μόνον να λέγεται. Ένας παλιός εκτροφέας.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s