Ειδήσεις / αγροτικά

Χαράτσι και στις αγροτικές επιδοτήσεις

  

       Εισφορά ακόμη και τις επιδοτήσεις που πληρώνει στους αγρότες η Ευρωπαϊκή Ενωση και όχι ο κρατικός προϋπολογισμός, έβαλε η κυβέρνηση που κατελήφθη από «φορολογικό αμόκ«, μοιράζοντας αδιακρίτως χαράτσια σε όλους όσοι έχουν εισόδημα πάνω από 12.000 ευρώ. 
         Ανάμεσα σε αυτούς είναι και αγρότες -και μάλιστα χαμηλού εισοδήματος- οι οποίοι διαπίστωσαν ότι στο εισόδημα επί του οποίου επιβάλλεται η έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης υπολογίζονται και οι επιδοτήσεις (και μάλιστα το λεγόμενο «τσεκ» των δικαιωμάτων ενίσχυσης) παρά το γεγονός ότι η επιβολή φόρου ή εισφοράς στις επιδοτήσεις, απαγορεύεται από την κοινοτική νομοθεσία!


       Ακόμη και στις περιπτώσεις που οι αγρότες αποδέχονται (με την υπογραφή τους) να τους παρακρατείται μέρος της επιδότησης έναντι οφειλών τους από αγροτικά χρέη, ακόμη και αυτές τις περιπτώσεις, η παρακράτηση ποσού από κοινοτική επιδότηση είναι επισφαλής και μπορεί να ακυρωθεί αν ασκηθούν προσφυγές στην Ευρωπαϊκή Ενωση.
        Στην περίπτωση όμως της εισφοράς αλληλεγγύης όχι μόνο δε ρωτήθηκαν οι αγρότες αν αποδέχονται να τους γίνει κράτηση από την επιδότηση, αλλά, όπως αποκαλύπτει σήμερα ο Αδεύσμευτος Τύπος με αδιάσειστα στοιχεία, η επιδότηση προστέθηκε ως εισόδημα μόνο στο ειδοποιητήριο με το χαράτσι, ενώ το εκκαθαριστικό της εφορίας είχε μικρότερο φορολογητέο ποσό!
          Για παράδειγμα, στο μεν εκκαθαριστικό της Εφορίας (έτους 2011) το συνολικό ετήσιο φορολογητέο εισόδημα του υπόχρεου (από σύνταξη) ήταν 11.000 ευρώ, ενώ στο ειδοποιητήριο που έστειλε η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων σε αυτά τα 11.000 ευρώ προστέθηκαν και άλλα 3.600 από αγροτική επιδότηση! Με αποτέλεσμα αντί για 11.000 ευρώ, να ληφθούν υπόψη τα 14.600 ευρώ για την επιβολή της έκτακτης εισφοράς!
       Χωρίς το συνυπολογισμό της επιδότησης, ο εν λόγω φορολογούμενος δεν θα πλήρωνε εισφορά, καθώς βρίσκεται στη ζώνη της απαλλαγής που καλύπτει όσους έχουν μέχρι 12.000 ευρώ ετήσιο εισόδημα. Τώρα όμως με το συνυπολογισμό της επιδότησης καλείται να πληρώσει 146 ευρώ!
        Η υπόθεση ξεφεύγει από τα συνηθισμένα λάθη και θα πρέπει να εξηγήσουν οι αρμόδιοι πώς γίνεται και η εφορία να μη θεωρεί εδώ και δεκαετίες εισόδημα τις αγροτικές επιδοτήσεις, (επειδή είναι λεφτά της Ευρώπης) και αντιθέτως κάποιοι φωστήρες της κυβέρνησης να περνάνε το χαράτσι και στις αγροτικές επιδοτήσεις!

πηγή :  Κώστας Κατίκος , Αδέσμευτος Τύπος

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s