Τρόφιμα / αγροτικά

Ζημιά 80 -100 εκατ.ευρώ για την Ελλάδα από το Ε.coli

     Στα 80-100 εκατ.ευρώ υπολογίζεται η ζημιά για τους Έλληνες παραγωγούς από την απαγόρευση που επέβαλε η Ρωσία στις εισαγωγές λαχανικών και φράουλας από την ΕΕ.

Όπως αναφέρει ο Σύνδεσμος Ελληνικών Επιχειρήσεων Εισαγωγής Διακίνησης Φρούτων Λαχανικών και Χυμών την ημέρα της απαγόρευσης υπήρχαν φορτία με ελληνικές φράουλες τα οποία θα εξάγονταν στην Ρωσία, έναν από τους δέκα σημαντικότερους εμπορικούς εταίρους της χώρας μας, καθώς το 25% των ελληνικών εξαγωγών φρούτων πηγαίνει στις αγορές της Ρωσίας. Πάγωσαν δε και οι συμφωνίες για εξαγωγές κρητικών κηπευτικών σε Τσεχία, Ουγγαρία και Ρουμανία.

       Στο μεταξύ, μόνο στον νομό Λασιθίου, υπολογίζεται ότι η ζημιά φτάνει τα 20 εκατ.ευρώ και επηρεάζει περισσότερα από 15.000 στρέμματα κηπευτικών.

    Οι πωλήσεις όμως λαχανικών και φρούτων έχουν πέσει ακόμη και στο εσωτερικό της χώρας παρότι δεν έχει παρουσιαστεί μόλυνση των ελληνικών προϊόντων με το επικίνδυνο νέο στέλεχος του E.coli.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι πέρσι οι εξαγωγές ελληνικής φράουλας προς τη ρώσικη αγορά έφτασαν τα 5,3 εκατ.ευρώ.

Μεγαλύτερη η αποζημίωση της ΕΕ

    H Ευρωπαϊκή Ένωση αύξησε την Τετάρτη το ποσό που προτείνει σαν αποζημίωση για τους παραγωγούς που έχουν πληγεί από το εμπάργκο στις εισαγωγές λαχανικών και φρούτων λόγω της επιδημίας του E.coli, αν και πάλι το ποσό υπολείπεται από αυτό που είχαν αρχικά ζητήσει.

     Ο επίτροπος αρμόδιος για τη γεωργία, Ντάτσιαν Τσιόλος, πρότεινε συγκεκριμένα την καταβολή 210 εκατ.ευρώ στους παραγωγούς, ανεβάζοντας έτσι το ποσό της αρχικής πρότασης των 150 εκατ. ευρώ.

«Προτεραιότητα είναι να βοηθηθούν οι παραγωγοί λαχανικών το συντομότερο δυνατό», εξήγησε ο Τσιόλος στον Τύπο.

πηγή :

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s