σαλιγκαρια

Δελτίο τύπου για την Ημερίδα Εκτροφής σαλιγκαριών στις Σέρρες

 

πότε & πού έγινε : στις Σέρρες εχθές Πέμπτη 27 Ιανουαρίου

πόσα άτομα παραβρέθηκαν :   πάνω απο 500 άτομα ( πολλοί ήρθαν απο πολύ μακριά )

Θέμα  συζήτησης : «Εκτροφή σαλιγκαριών σε εγκαταστάσεις ανοικτού και κλειστού τύπου, μια εναλλακτική επαγγελματική προοπτική»

 Τί συζητήθηκε : 

   Πιστοποίηση : τονίστηκε η ανάγκη να πιστοποιηθεί η παραγόμενη ποσότητα σαλιγκαριών για να μπορεί να εξαχθεί σύμφωνα με τις απαιτήσεις των ξένων αγορών και να αποκτήσει έτσι προστιθέμενη αξία το προϊόν

   Έρευνα στην Ελλάδα  : επισημάνθηκε η απουσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων από αυτόν τον κλάδο, τον οποίο θα έπρεπε να ενισχύσει τόσο χρηματοδοτώντας την απαραίτητη έρευνα στον τομέα αυτό, όσο και αναλαμβάνοντας υπεύθυνα και εμπεριστατωμένα την ενημέρωση των ενδιαφερόμενων αγροτών, καταπολεμώντας έτσι τα φαινόμενα τυχοδιωκτισμού που παρατηρούνται στον κλάδο

 Χρηματοδότηση : Όσον αφορά την ενίσχυση των ενδιαφερομένων επενδυτών προκειμένου να επενδύσουν στο κλάδο αυτό, τονίστηκαν οι εξελίξεις στο τομέα αυτό που αφορούν την προκήρυξη των Σχεδίων βελτίωσης από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, τα οποία επιδοτούν πλέον μεταξύ άλλων και επενδύσεις εκτροφής σαλιγκαριών μέχρι 10 στρεμμάτων (είτε ανοιχτού, είτε κλειστού τύπου) με ποσοστά επιδότησης από 40-60%  αναλόγως την τοποθεσία της επένδυσης (ορεινές, πεδινές περιοχές) και της ιδιότητας του ενδιαφερομένου (νέος ή παλαιός αγρότης) στην περιοχή μας. Η περίοδος υποβολής αιτήσεων για το μέτρο αυτό ξεκινάει στις 18/2/2011 με περιορισμένες όμως συνολικές δυνατότητες χρηματοδότησης.

          Επίσης αναφέρθηκε και η δυνατότητα ενίσχυσης μέσω του Αναπτυξιακού νόμου, όταν και εφόσον αυτός αρχίσει να υλοποιείται.

   Εκτροφή Κλειστού τύπου : αναλύθηκε εκτενώς η τεχνική της εκτροφής και επισημάνθηκαν τα προβλήματα και οι αποτυχίες της συγκεκριμένης εκτροφής.    

          Βασική προϋπόθεση για την επιτυχία είναι η χρησιμοποίηση κατάλληλου και ταυτοποιημένου γενετικού υλικού προσαρμοσμένου στις συνθήκες εκτροφής και όχι η χρησιμοποίηση υλικού από τον φυσικό πληθυσμό, καθώς και η χρησιμοποίηση δοκιμασμένης και υψηλού επιπέδου τεχνογνωσίας για να αποφύγουμε τις αποτυχίες.

    Εκτροφή Ανοιχτού Τύπου :    λόγω και των πολλών περιπτώσεων αποτυχιών στην εκτροφή σαλιγκαριών τον τελευταίο καιρό,  τονίστηκε η ανάγκη να γίνει περισσότερη έρευνα και δοκιμές πεδίου για να ελαχιστοποιηθούν οι αποτυχίες και να διασφαλίσουν καλύτερα τα κεφάλαια τους οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές.

              Η σαλιγκαροτροφία είναι ένας ανερχόμενος παραγωγικός κλάδος με πολλές προοπτικές ανάπτυξης και μπορεί να αφήσει ικανοποιητικό εισόδημα.

         Όμως ένας ενδιαφερόμενος που σκέφτεται σοβαρά να επενδύσει στον τομέα της σαλιγκαροτροφίας, πρέπει να είναι πλήρως και πολύπλευρα ενημερωμένος σε θέματα τεχνογνωσίας που αφορούν την εκτροφή σαλιγκαριών και να περιμένει να δει απτά παραγωγικά αποτελέσματα από τις υπάρχουσες μονάδες εκτροφής σε ένα σύντομο χρονικό διάστημα πριν προχωρήσει στην επένδυση του. Ούτως ώστε να επιτύχει στην επένδυση του, αποκομίζοντας υψηλά κέρδη και όχι να προβεί σε περιττά έξοδα που θα του αποφέρουν μόνο ζημία.

   διαβάστε ολόκληρο το

      

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s